jeszcze pojawiają się posty w wątku "Co kwitnie we wrześniu...?", ale ja już zapraszam do podsumowania października .
A teraz cytat z Jerzego: "Jeśli ktoś nie wie, o co tu chodzi - już siódmy rok gromadzimy informacje o puli oznaczonych, nazwanych roślin uprawianych przez amatorów i ich okresach kwitnienia. Wszystkie informacje są na bieżąco dodawane do istniejącej na witrynie Orchidarium.pl bazy danych kwitnienia "Co kwitnie w..." (http://www.orchidarium.pl/co_kwitnie/gatunki/index.php)."
1. Angraecum distichum
2. Bulbophyllum Dragon’s Breath - trigonosepalum x recurvilabre
3. Bulbophyllum elassoglossum – yellow
4. Bulbophyllum tricorne
5. Bulbophyllum aff tripaleum
6. Bulbophyllum Valley Isle Queen – Jersey (lobbii x echinolabium) x enchinolabium
7. Bulbophyllum Wilbur Chang – echinolabium 'Nürnberg’ x carunculatum
8. Coelogyne fimbriata – larger clone, more zig zag keels
9. Coelogyne Lyme Bay - speciosa x usitana
10. Coelogyne ovalis 1
11. Coelogyne speciosa 1
12. Coelogyne speciosa 2
13. Coelogyne usitana
14. Dendrobium ellipsophyllum
15. Dendrobium tannii (bracteosum var. tannii or "Mr Tan's )
16. Eria concolor
17. Epidendrum parkinsonianum
18. Epidendrum polyanthum
19. Epigeneium nakaharaei
20. Liparis lacerata
21. Maxillaria marginata
22. Nidema boothii
23. Oberonia myosurus
24. Paphinia herrerae
25. Phalaenopsis parishii
26. Pleurothallis chrysantha – syn. Acianthera
27. Pleurothallis dilemma
28. Pleurothallis scoparum – syn. Colombiana
29. Prosthechea Ed Moore - Euchile mariae x Prosthechea vittelina
30. Psychopsis papilio lub x papilio? alba
31. Psychopsis Mariposa ‘Green Valey’
32. Restrepia muscifera - wciąż szaleje non stop po kilka kwiatów – świetna roślina
33. Stenotyla lendyana
34. Trias nasuta
35. Vanda lamellata- kolejne 2 pędy na raty…
36. - 37 Phalaenopsis hybr x 2
Angraecum distichum
Bulbophyllum tricorne
Bulbophyllum aff tripaleum - różni się od książkowego rysunku, będzie wysłane do botanika pod lupę i może nawet okazać się nowym gatunkiem lub pododmianą
Fajne kwitnienia, zawsze robi na mnie wrazenie ten dziki róz na Phal pulchra, nawet dostalem kawalek odratowanej rosliny, moze kiedys tez zobacze na wlasne oczy. A ten Phal C1 to nie hybryda tylko odmiana, ha no i teraz z reguly C1 to dawano do Phal tetraspis ale widze ze sa tez speciosa C1 a zeby bylo gorzej na oficjalnej Phal. stronie oba wygladaja identycznie chyba gdzies jest jakis blad, prosze zajrzec:
Witam
Dziękuję Panie Piotrze
Phal. pulchra rzeczywiście w różu urzekającym ale D. laevifolium też mu specjalnie nie ustępuje. Z Phal. C1 miałam nie lada kłopot, szukałam w sieci i oba wyglądają bardzo podobnie; to się pogubiłam Tam gdzie kupiłam figuruje Phal. speciosa var tetraspis C1. Powinnam napisać odmiana a nie hybryda, przepraszam za błąd. Pozdrawiam
Beata