Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  nawóz z Ca i Mg
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: piotr swiatoniowski
E-mail:  
Data: wtorek, 21 września 2010 23:34:13
witam,

czy ktoś mógłby mi polecić jakiś nawóz zawierający w składzie wapń i magnez ?
sprawdziłem większość dostępnych nawozów, ale niestety nie znalazłem odpowiedniego, może powinienem szukać wśród nawozów do innych roślin ? ale jak wtedy dobrać dawkowanie ?

pozdrawiam,
piotr

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 22 września 2010 00:53:05
woda kranowa?! ;-)

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: środa, 22 września 2010 01:27:34
to chyba jednak nie do końca to samo, ciężko sprawdzić zawartość wapnia w wodzie a nawóz ma zoptymalizowaną dawkę

Autor: Marta
E-mail: marta.uscienska@gmail.com
Data: środa, 22 września 2010 09:27:28
Chyba uprawia Pan coś innego niż storczyki, którym w kranówce Ca i Mg jest aż nad to . Tylko niektóre rejony kraju mają wodę wybitnie miękką . Jeśli jednak Pana woda jest zbyt miękka to proszę ją przetrzymywać nad grysem marmurowym. Można go kupić w sklepach ogrodniczych, nasypać do pojemnika i nalać wody do podlewania. Napewno część zareaguje i przejdzie do roztworu. To kaktusy ? Marta

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: środa, 22 września 2010 10:33:12
Oczywiscie nie chcialem byc zlosliwy, ale czesto osoby ktore maja RO wode wlasne tak robia dodaja odrobine kranowki. Marto w malych ilosciach wszystkie pierwiastki sa potrzebne kiedys (dobre szkolne czasy) pisalem mini prace badawcza - referat na temat niedoboru mikroelementow i sladowych u roslin, wszystkie moga miec negatywny wplywna wzrost/ kwitnienie a czasem nawet zabojczy efekt. Takze w odpowiednich malych ilosciach i Ca i Mg sa niezbedne nawet storczykom ;-) Niektorzy daja nawozy naturalne od czasu do czasu, jednak trzeba uwazac z ich stezeniem (jak chocby guano, ktore pewnie sa kompleksowe ale czesto rowniez bardzo stezone) Ja uzywam bardzo sporadycznie nawozow: Chempak Orchid Growth i Bloom Formula nie pamietam dokladnie co tam jest ale napewno jest i Mg.
BARDZO OGOLNIE:
Mg jest niezbedy przy tworzeniu chlorofilu, jak rowniez kofaktor w wielu enzymatycznych reakcjach.
Ca jest jednym z glownych skladnikow scian komorkowych, wazny dla koncowek korzeni i wzrostu roslin

pozdrawiam

E-mail:  
Data: środa, 22 września 2010 16:47:00
niedawno kupiłem średniej wielkości P.kovachii i powstał problem w jaki sposób dostarczać mu Ca, jedni piszą o dodawaniu dużej ilości grysu wapiennego do podłoża, inni o dodawaniu tylko 5 %, jeszcze inni stosują nawóz wzbogacony o Ca i Mg, uprawiam swoje storczyki w czystym keramzycie (zdecydowanie najlepsze rozwiązanie jakie stosowałem) i dlatego chciałbym dodawać wapń z wodą, może rzeczywiście dodawać po prostu wody z kranu ?

teraz jeszcze znalazłem informacje, żeby stosować mączkę rybną... czy ktoś ma jakieś doświadczenia ? na naszym forum nic nie znalazłem

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 22 września 2010 17:47:18

Witam,

nie dam głowy za uprawę Ph.kovachii w keramzycie. Ta roślina musi mieć stale wilgotne podłoże. Ja bym do podłoża dla "paphiów" dodała dolomit.

Ca i Mg ja dodaję do RO w postaci 8-10% kranówy. Taki dodatek podnosi Ec do ok. 120 mikrosiemensów, kolejne 120 dodaje nawóz (na ogół Peters'a: http://www.scotts.pl/).

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: czwartek, 23 września 2010 02:28:28
dziękuję za odpowiedz, te nawozy zapowiadają się bardzo profesjonalnie, co do uprawy w keramzycie to do storczyków, które wymagają stałej wilgoci stosuję bardzo drobne granulki i znacznie częstsze podlewanie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl