Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Oddam storczyk
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dorota P.
E-mail: dorpie4@wp.pl
Data: czwartek, 17 lutego 2005 19:26:27
Witam wszystkich i informuję, że mam do oddania dendrobium nobile, które dostałam w maju tamtego roku. Niestety nie mam warunków dla tej rośliny, stoi w pokoju na półce, nie jestem w stanie zapewnić odpowiednich warunków. Ma tylko jedną bulwę i jednego młodego keika. Pięknie kwitnie na biało.Starałam się coś zrobić, żeby rosnął i zakwitł, ale jaki był taki jest , słowem ani drgnie, i w dodatku zaczyna się marszczyć. Nie chcę go zniszczyć, a ktoś kto umie się nim zaąć, napewno przywróci go do równowagi. Proszę o kontakt na priv. Mieszkam w katowicach.

Autor: Andrzej Lepka
E-mail: alsheri@wp.pl
Data: czwartek, 17 lutego 2005 22:14:19
Witam, a ja proponuje się nie poddawać, tylko się za niego wziąźć jeżeli się skurczył, to może stracił korzenie? może trzeba zmienić podłoże?
Andrzej

Autor: Dorota P.
E-mail: dorpie4@wp.pl
Data: piątek, 18 lutego 2005 10:30:56
Korzeni ma i to bardzo duużo . Może i by trzeba było zmienić podłoże, ale nie mam pojęcia, jakiego rodzaju ma ono być. Obskoczyłam kiedyś wszystkie sklepy ogrodnicze i nie mają nic poza ziemią ogrodniczą i torfem ogrodniczym. A faktycznie podłoże zdaje się jakieś takie suche i nie do użytku. Co by się najlepiej nadawało? A pozatym, chyba samo podłoże nie wystarczy, bo musi być odpowiednia wilgotność, naświetlenie, wentylacja..itd.

Autor: Andrzej Lepka
E-mail: alsheri@wp.pl
Data: piątek, 18 lutego 2005 17:31:49
Podłoże mozna kupić w orchidsklepiku, do dend. nobile wg mnie najbardziej nadaje się niemiecki Fruhstorfer (a przynajmniej moje rosną w nim znakomicie ) Co do naświetlania, wilgotności itp to przy jednej sztuce prosze dać sobie spokuj, a jedynie poczytać art. w działach "Uprawa od A do Z" w Orchidarium.pl i PTMO
Andrzej

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl