Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  plamki na Vanda
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Michal
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 lipca 2010 11:49:14
Dzień dobry!
Mam pytanie w sprawie storczyka z rodzaju Vanda. Zostal zakupiony w OBI ok. 2 tygodnie temu, z przeceny. Umieścilem go w szklarni, gdzie temperatura wynosi w dzień około 30-35 stopni, światło rozproszone, wilgotność wysoka (szyby w całości pokrywają się parą, więc pewnie powyżej 80%). Podlewam poprzez spryskiwanie korzeni, liści staram się nie zraszać, ale oczywiście troche im się "dostaje".

Kilka dni temu zauważyłem, że na najmlodszych liściach pojawiają się drobne (ok 1 mm, nie rozrastają sie póki co), czarne plamki. Nie są wklęsłe. Nic z nich nie wycieka. Caly "rdzeń", z ktorego wyrastają liście jest na razie czysty i zdrowy.
Plamki występują tylko na najmlodszych liściach te starsze są sztywne i zielone.

Zwracam się do Państwa z pytaniem, co to może być. Zastanawiam sie czy to nie od przypadkowych kropelek wody. Może od słońca, choć to chyba dziwne, że powstają raczej od strony nieoświetlonej storczyka.

Bardzo proszę o szybką odpowiedź, ponieważ znajomy prosi mnie o przechowanie dwóch swoich Vand przez dwa tygodnie i nie chcialbym, żeby (jeśli to jest grzyb lub wirus) się na nie przeniosło.

Pozdrawiam, dziękuję.
M.

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 5 lipca 2010 14:58:33
To wygląda raczej na drobne, miejscowe zmiany gnilne na skutek utrzymywania się tam kropelek wody. Na pewno nie jest to wirus i nie sądzę, żeby miało się to "przenieść" na inne rośliny.

Takie drobne uszkodzenia zdarzają się u storczyków i generalnie jest to raczej niegroźna rzecz.

Pozdrawiam,
Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl