Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  dendrobium - duzo keików, cieszyć się czy martwić
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Basia
E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 czerwca 2010 23:03:26
Moje dendrobium oszalalo.
Kwitlo juz powtórenie z tej samej pseudobulwy a teraz nie wiem czy się cieszyć czy martwić, że roślina nie podola tym wszytskim nowym roślinkom.
I jeszcze jedno pytanie:
jak oddzielić keiki u dendrobium??

Autor: mania
E-mail:  
Data: środa, 30 czerwca 2010 14:12:34
ja odłamałam delikatnie keiki wraz z korzonkami i umieściłam w korze.przez kilka dni nie podlewałam tylko zraszałam.po 3 tygodniach mogę stwierdzić że roslinki się przyjęły.odłamałam bo tak mi było wygodniej i z mniejsza szkodą dla rośliny,odcinanie ostrym nożem nie powioło się.

Autor: Magdal Marszałek
E-mail: magda-latka@wp.pl
Data: czwartek, 1 lipca 2010 09:27:34
Moim zdaniem nie ma sensu odrywanie keiki w tej chwili. Po pierwsze są malutkie, zanim zakwitną posadzone osobno, może minąć dużo czasu, a po drugie dużo lepiej wygląda cała roślinka z rozrośniętymi keiki, no i chyba wcześniej zakwitnie. Sama mam podobne dendrobium, te psb które zostawiłam na starej roślinie, już po roku zakwitły. Ta posadzona z keiki rośnie już drugi rok, jest zdrowa i wypuszcza nowe przyrosty, niestety do tej pory nie zakwitła.

Autor: Basia
E-mail:  
Data: czwartek, 1 lipca 2010 21:02:34
To jest dendrobium Polar Fire.
Czyli zostawic wszystko tak jak jest?
Póki co wyglada na to, ze bedzie 5 keików na starej roslince i dwie mlode rosliny przy podlozu

Autor: mania
E-mail:  
Data: piątek, 2 lipca 2010 11:52:24
zgadzam się z poprzedniczka że keiki są zbyt małe(moje były już dość duże.No i zagęszczą roślinkę.Gdzieś przeczytałam że jeżeli dendrobium się w okresie spoczynku nie przechłodzi to skutkiem jest wysyp keików zamiast pędów kwiatowych.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl