Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  cymbidium jak przesadzic z taka ilością korzeni? pilne
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Basia
E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 czerwca 2010 23:01:35
Cymbidium kupione z przeceny.
Juz wtedy wymagalo przesadzenia, ale jakoś tak mi zeszlo kolo miesiąca ale w końcu dzis się za nie wzięlalm.
Gdy w końcu udalo mi się go wyciągnąć z doniczki, nie uwierzylam w to co widzę.
To moje pierwsze cymbidium, więc może tak ma być.
Tylko co mam z nim teraz zrobić?
Po prostu wlożyc do większej doniczki i obsypać ziemią czy postarać się jakoś wymieść to stare podloże??

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 29 czerwca 2010 09:21:58
Zdecydowanie Pani Basiu - nie ma co ingerować w bryłę korzeniową, tylko trzeba przesadzić tę roślinę do większej doniczki z dobrym drenażem i koniecznie z otworami w dnie doniczki -pozdr. Jarek.

Autor: Dagamra Kaczorowska
E-mail: da_ga@o2.pl
Data: wtorek, 29 czerwca 2010 09:54:55
co za korzenie!

E-mail:  
Data: wtorek, 29 czerwca 2010 20:18:22
Panie Jarku, czyli tylko obsypac podlozem w nowej doniczce?
Myslalam wczesniej nad podzialem rosliny, bo ma sporo nowych przyrostow ale przy takiej ilosci korzeni, to raczej nie dam rady

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 29 czerwca 2010 22:03:53
Kto dzieli- nie ma kwiatów. Jest takie powiedzenie. Można dobrać sobie osłonkę plastikową o 2cm większą na ściankę licząc, wypalić w niej nożem na ściankach i spodzie szparki i jest doniczka jak malowanie . Obsypać tylko z brzegu, przy ściankach. Marta

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 30 czerwca 2010 11:35:42
Potwierdzam opinię Pani Marty, będzie trudno podzielić tę roślinę nie kalecząc ją przy tym - taki podział może spowodować długie odradzanie się rośliny i oczywiście dłuższe czekanie na kolejne kwitnienie.Im roślina bardziej rozrośnięta i stara -tym obficiej i piękniej kwitnie - pozdr. Jarek.

E-mail:  
Data: piątek, 2 lipca 2010 20:53:14
No wlasnie gdy zobaczylam tyle korzeni, to wystraszylam sie, ze rozdzieleniem zaszkodze a nie pomoge.
No to roslinka zostaje taka jaka jest, dostanie tylko nowa doniczke i troszke nowego podloza

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl