Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Szkodliwe substancje
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania80
E-mail: gclaus-anna@web.de
Data: niedziela, 20 czerwca 2010 20:16:24
Witam wszystkich,od kilku juz lat czytam tutaj na forum,jakos nigdy sie nie odezwalam musze przyznac ze duzo pomoglo mi czytanie wiadomosci na forum .Mam pytanie, slyszalam ze orchidee sa ponoc szkodliwe i ze niby nie powinno sie ich trzymac w sypialni gdyz wydzielaja noca szkodliwe substancje??Jesli jest ktos w temacie bardzo prosze o odpowiedz.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 21 czerwca 2010 10:47:41
W mojej sypialni storczyki są od 1979 roku. Potem zajęły prawie wszystkie okna w całym mieszkaniu. Jedyny minus to zarodniki pleśni z podłoża. W małym stężeniu (wietrzenie) nie szkodzą (lub mało szkodzą) nawet astmatykom. Proszę sobie zobaczyć pod SZUKAJ w prawym górnym rogu. Trzeba wklepać alergie, pleśnie. Temat alergii poruszałam tutaj.
Zakładam oczywiście że nikt nie zjada roślin, bo to już jest zupełnie inny temat.
Szkodliwych substancji storczyki nie wydzielają. Natomiast zapach niektórych wpływa zbawiennie na mój układ oddechowy, co empirycznie stwierdzam co roku, gdy kwitnie Zygopetalum mackayi. Taka prawie całodobowa inhalacja. Temat niestety słabo rozpracowany. Marta

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 21 czerwca 2010 11:41:20
Storczyki nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. To bezpodstawna legenda. Zresztą była już o tym dyskusja.

Kwestia alergii i zarodników pleśni z podłoża też wydaje mi się dyskusyjna, bo to samo można powiedzieć o wszystkich roślinach doniczkowych.

Jerzy

Autor: Ania80
E-mail: gclaus-anna@web.de
Data: poniedziałek, 21 czerwca 2010 13:13:41
Dziekuje bardzo za odpowiedzi,ja osobiscie tez mam od kilku lat storczyki na oknie w sypialni.W sumie to szukalam cos o tym temacie ale nie znalazlam,pozdrawiam wszystkich storczykomaniakow

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl