Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Kiedy najpewniej zakwitnie phal. Pulchra?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anna
E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 czerwca 2010 21:36:39
Mam pytanie, przy jakich warunkach phalaenopsis pulchra wypuszcza pęd?
Nie chodzi tu bynajmniej o sam fakt zainicjowania pędu, ale o to czy na tym pędzie będą kwiaty, czy keiki.
Otóż na jednej z włoskich stron znalazłam dyskusję na temat pulchra. Doświadczenia panów wskazują na to, że obniżanie temp. dziennej od 15 do 18ºC, powoduje powstanie pędu kwiatowego, natomiast podwyższenie temperatury dziennej od 24-25 ºC powoduje zainicjowanie keiki. Podobno również temperatura powyżej 25 ºC jest dla tej rośliny zabójcza. Przy założeniu, że umiarkowany klimat powoduje, że nocne temp. wahają się od 11-14 ºC a dzienne od 21-24 ºC (pomijam zmiany wilgotności), nie jest to chyba łatwy phal. do utrzymania w doniczce na oknie. W związku z powyższym mam pytanie do osób, jak np.: p. Krasnal, p. Jarek Sułek (podpatrzyłam ich piękności na tym forum), czy trzymają pulchra w orchidariach?. A jeśli nie, to czy trzeba (jak również wyczytałam z porad) pulchra przenieść do klimatyzowanego pomieszczenia z lampą fluorescencyjną na miesiąc, czy może są inne sposoby na kwiatuchy?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 7 czerwca 2010 22:17:05

Witam,

W arkuszu uprawy tej Phalaenopsis (postaram się przetłumaczyć jak najszybciej ) temperatury latem (dzień/noc) wynoszą 24/14 stopni C, a zimą 19-23/11-13 stopni C.
W arkuszu tym również podane jest, że jest to gatunek uważany za bardzo trudny w uprawie, głównie ze względu na niskie - jak na Phalaenopsis - temperatury, a wyższych ta Phalaenopsis nie toleruje .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 8 czerwca 2010 07:49:37
Pani Aniu!- ten gatunek falenopsisa kwitł u mnie 2 razy, są lata, że nie zakwitł.Trzymam go na parapecie zachodniego okna(w warunkach temperaturowych zbliżonych do hybryd falenopsisów.Zauważyłem, że bardzo dobrze reaguje na dobre światło(z cieniowaniem w upalne dni)Latem przestawię go na parapet północnego okna w łazience, gdzie panuje większa wilgotność, stoją tam przez cały rok- phalaenopsis zebrina i tetraspis(mam nadzieję ,że w niedalekiej przyszłości zakwitną) - pozdrawiam i życzę kwitnienia nie tylko ph. pulchra!

Autor: Anna
E-mail:  
Data: wtorek, 8 czerwca 2010 23:19:09
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Trochę mi się zrobiło lżej na duszy, gdy się dowiedziałam, że jest szansa na kwitnienie. Już nie mogę się doczekać zapachu. A co do tego, że lubi „dobre światło”, to cenna uwaga, chętnie zastosuję, tylko trzeba będzie odprawić gusła, żeby to niebo zaciągnięte odsłonić.
Jeszcze jedno mnie nurtuje, chodzi o wilgotność w lecie i północne okno.
Pulchra najczęściej zakwita w lecie, gdy jest cieplej - tak na logikę umiarkowanych warunków, a w okresie chłodnym, kiedy jest (podobno) wyższa wilgotność wegetuje, na wiosnę inicjuje pędy, itd. Wilgotność zmienia się w ciągu roku o 5%, ale oscyluje w okolicy 82%. Więc może rzeczywiście łazienka będzie najlepszym rozwiązaniem.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 9 czerwca 2010 07:45:54
Myślę, że dla wielu botanicznych falenopsis północne okno późną wiosną i latem będzie najoptymalniejsze + większą wilgoność łazienki dodatkowo w gorące i upalne dni będzie dobra.Oczywiście nie można zapomnieć o zapewnieniu roślinom dobrego ruchu powietrza - pozdr. Jarek.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl