Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zygopetalum- pytanie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beti
E-mail:  
Data: środa, 28 kwietnia 2010 12:50:09
Witam, w grudniu kupiłam w kwiaciarni przecenione zygopetalum. Było w dobrej kondycji przez cała zime, wypuszczało nowe przyrosty. W ciagu dosłownie kilku dni zmarniało liście zaczęły blaknąć, zółknąć i opadać. Nie wiem czym mogłam mu zaszkodzić, uprawiam go jak phalaenopsisy, na wschodnim parapecie. Może powinnam przenieść go w chłodniejsze miejsce? Zauważyłam też, że jedna z cambrii również zaczyna blaknąć, falki mają się bardzo dobrze. Proszę o radę, pozdrawiam.

Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: środa, 28 kwietnia 2010 23:07:32
może za mało wody? Ja swoje zygo coś tam odkąd zaczęło puszczać przyrosty troszeczkę więcej podlewałam i zaczęłam nawozić 1/4 dawki, wcześniej tylko porządnie zraszałam podłoże, a jak zrobiło się cieplej i tym samym spadła wilgotność w ciągu słonecznego dnia zraszam podloże co drugi dnień i codzień sprawdzam czy korzonki wyschły jak tylko są białe zamaczam na krótko z 1/4 nawozu
Beti? a zaglądałaś mu w korzonki? może jakieś paskudztwo się przyplątało? O ile dobrze pamiętam troszkę niżej w poście jest zdjęcie ładnie wyglądających korzeni zygopetalum - post chyba Pani Iwony z nazwą korzenie..

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: czwartek, 29 kwietnia 2010 22:25:50
Ojojoj,współczuję.Wiem jak to boli.Może ma za dużo słońca?Moje stoją na północnych stronach,albo głębiej. Poprzedniczka radziła zajrzeć w korzonki.Podtrzymuję.Jak zdrowe,to może więcej podlewać trzeba.
Pozdrawiam

Data: piątek, 30 kwietnia 2010 01:11:34
tak popatrzyłam teraz raz jeszcze na zdjęcie i myślę, że problemem jest jednak woda.. pseudobulwy wyglądają na wysuszone mocno..
pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia

marzena

ps. daj znać jak się ma Twój chorótek

Autor: Beti
E-mail:  
Data: piątek, 30 kwietnia 2010 10:10:18
Witam! Dziekuję za szybkie odpowiedzi! Może faktycznie trochę za bardzo przesuszałam biedaka ale czytałam że przed kolejnym podlaniem podłoże powinno całkowicie przeschnąć i tego się trzymałam. Podlewam wszystkie moje storczyki tak co 5-7 dni deszczówką. Wyjęłam go z doniczki, korzenie wyglądają tak:

Data: sobota, 1 maja 2010 01:41:52
moim skromnym zdaniem...
roślinka ma dużo korzeni i szybciej przesycha.. kiedy intensywnie rośnie potrzebuje więcej wody.. Nie wygląda to źle więcej wody z 1/4 nawozu powinno pomóc..

Napisz czy się udało?

pozdrawiam cieplutko
m.

Autor: iwona
E-mail: gajosy1@gazeta.pl
Data: sobota, 1 maja 2010 08:15:26
Moje zygopetalum "łapały" choroby grzybowe. Może jeszcze psiknąć czyms od grzyba

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl