Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phaleonopsis - co zrobić z mocno cieknącym pędem?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail: orif1@wp.pl
Data: poniedziałek, 19 kwietnia 2010 21:59:50
Witam,

Ostatnio zauważyłam, że z nowego pędu kwiatowego dość mocno wycieka substancja kleista. Sam wierzchołek nie wygląda również obiecująco. Czy wyciąć ten pęd kwiatowy i zabezpieczyć węglem drzewnym/cynamonem? Nie mam pojęcia skąd tak zmarnowany pęd. Próbowałam wyszukać jakieś żyjątka, ale nic nie znalazłam. Może jakaś choroba? Proszę o pomoc.

Dziękuję
Kasia

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 19 kwietnia 2010 22:38:25
Przy takiej chorobie rokowania są złe. Ta choroba to nagminna niechęć do czytania. Wystarczy wlepać w Szukaj ,,rosa,, troszkę poszukać i można przeczytać co to takiego, o czym może świadczyć itp. Forum to rodzaj konsultacji ale nauki podstaw nie zastąpi. Przecież nie jest to miejsce do przepisywania odpowiednich rozdziałów. Przepraszam ale to już się zrobiło nudne. Marta

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: wtorek, 20 kwietnia 2010 15:04:59
Kasiu, skoro Marcie chciało się pisać elaborat bez udzielania odpowiedzi na bardzo konkretne pytanie, to ja odpowiem krótko: ta rosa nie jest objawem choroby, wydzielanie przez roślinę "syropu" z miejsc innych niż miodniki to GUTACJA. Nie ma się czym martwić. Pozdrawiam, MC

Autor: Kasia
E-mail: orif1@wp.pl
Data: wtorek, 20 kwietnia 2010 20:46:23
Witam,

Dziękuję na Państwa komentarze. Może uściślę moje obawy czy pytania. Wiem, że rosa na niektórych storczykach jest zjawiskiem normalnym (po uprzednim wyeliminowaniu żerowania jakiegoś żyjątka, które o ile pamiętam też może być tego powodem). Mam kilka storczyków u których to występuje. Natomiast martwi mnie ten konkretny przypadek i nie wiem co zrobić dalej z tym pędem. Na 99 % nie pojawią się na nim kwiaty. Jest on zbrązowiały i pomarszczony. Do tego jest tam wręcz strumyk z soków rośliny. Podejrzewam że to ją dodatkowo osłabia, a ten storczyk nie jest teraz w najlepszej kondycji. Wyciąć pęd, zostawić w spokoju? Dziękuję z góry za sugestie. Swoją drogą ostatnim razem pęd u tej rośliny także nie wykształcił kwiatów, ale też nie puszczał tyle tych soków.
A tak kwitł jak go dostałam:

Pozdrawiam
Kasia

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: wtorek, 20 kwietnia 2010 21:24:21
Kiedy pęd zupełnie obumrze, należy go wyciąć. Roślinie mogą nie odpowiadać warunki uprawy/jest osłabiona/ma zaburzoną równowagę hormonalną... odpowiedzi może być wiele. Pozdrawiam, MC

Autor: Efka
E-mail: stefania75@interia.pl
Data: wtorek, 20 kwietnia 2010 23:53:43
A może by tak obciąć go nad zdrowym oczkiem,żeby zmniejszyć ryzyko przeniesienia się patogenów wgłąb rośliny i opryskać np.Bioseptem?Jeśli to jakaś infekcja,to może uda się ją powstrzymać

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl