Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Liście phaleonopsis żółkną, pomocy!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dorota
E-mail: salixalba7@wp.pl
Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 09:17:34
Wszystko było w porządku, storczyki kwitną po raz drugi w tym sezonie, bardzo ładnie i bujnie. Mam je juz od kilku lat i nigdy takich problemów nie miałam. otóż najpierw w jednym z nich zaczęły żółknąc liśnie, nie zsychają się, nic z tych rzeczy, tylko cały liść zrobił się całkowicie żółty, to samo zaczeło się dziać z drugim i trzecim, a kilka dni temu u drugiego storczyka to samo stało się z dwoma liściami. Rosliny nie mają mnóstwa liści, wiec martwi mnie ten postęp sprawy. Liści na początu robia się fioletowawe po bokach a potem już całe żółkną. Dodam, ze w jednym storczyku od dłuższego czasu na pędach kwiatowych jest widoczna intesywna gutacja. Obydwa mają zdrowe korzenie, wypuszczają duzo nowych. Podlewam gdy potrzebują, znaczy gdy podłoże całkowicie wyschnie. trzeci storczyk stojący w sąsiedztwie jest zdrowy na szcęście...

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: piątek, 16 kwietnia 2010 13:05:26
Nagłe, a niespodziewane żółknięcie najstarszych liści u Phalaenopsis to zagłodzenie (chyba tak jest w tym przypadku), ewentualnie podmuchy zimnego powietrza, ale wtedy przebieg "choroby" jest inny. Może to też wynikać z naturalnego starzenia się organów, których roślina zwyczajnie już nie potrzebuje-liście nie są przecież wieczne, a te u storczyków to i tak ewenement, bo potrafią utrzymywać się nawet 3 lata. Pozdrawiam, MC

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl