Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  uprawa na podkładce - pytanie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 1 kwietnia 2010 23:35:34
Witam

Właśnie poczyniłam kolejny krok po założeniu szklarenki - przystosowane terrarium, a mianowicie - zamontowałam phal parishii na podkładce, korzenie sa owinięte mchem, który powinien trzymać wilgotność. W terrarium działa 24h wiatraczek i mam pytanie jak często trzeba zraszać roślinkę, nawadniać korzenie, czy nawozić tak często jak przy uprawie doniczkowej?
Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: piątek, 2 kwietnia 2010 00:20:42
Rośliny na podkładce nawozi się tak samo jak te uprawiane w tradycyjny sposób. Zraszamy, kiedy mech wyraźnie przeschnie. Ja nie dopuszczam jednak do jego całkowitego wyschnięcia. W przypadku Phal. parishii utrzymywanie mchu stale wilgotnego jest bardzo ważne. Zwykle samo zraszanie (nawet obfite) nie wystarcza, zwłaszcza przy dobrej wentylacji. Rośliny zraszam codziennie kilkakrotnie, a co 2-3 dni namaczam w misce z wodą (zanurzam całą roślinę na kilka minut, podkładka też powinna być "nasączona" wodą). Pozdrawiam, MC

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 2 kwietnia 2010 01:42:56
I nie gniją? Zartuję trochę... właśnie mam pierwsze kwiaty na 3 parishii, na podkładkach spryskiwanych jak narazie co 2 dni (jak mają szczęście , wszystko jednak zależy też jaka wilgoć dookoła, ile powietrza etc etc, każdy ma nieco inaczej...

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: piątek, 2 kwietnia 2010 07:57:47
Panie Piotrze, u mnie jest dość specyficznie-pisząc to, co napisałem, byłem trochę nieprecyzyjny, bo miałem na myśli gablotkę (terrarium) ze storczykami ciepłolubnymi, która jest ogrzewana w dość przemyślny sposób W gablocie z umiarkowanymi i chłodnolubnymi namaczam rzadziej, choć spryskuję równie często (raczej zamgławiam). Jak na razie niczego nie straciłem, a Dendrobium victoria-reginae szykuje się do kwitnienia. Pozdrawiam, MC

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 2 kwietnia 2010 10:25:13
Dziękuję za Wasze sugestie . Faktycznie częstotliwość zraszania i nawadniania zależy od warunków jakie są w terrarium. Moja gablotka na storczyki jest b. mała: 30x25x20, poza wiatraczkiem nie ma tam żadnych urządzeń sterujących temp. Wszystkie storczyki u mnie są ciepłolubne.
Zauważyłam, że od poprzedniego dnia mech na podkładce tylko nieznacznie podsechł i przy dotyku ma sporo wilgoci. Moja podkładka z terrarystycznego korzenia ma duże wgłębienie, w tym "gniazdku" na mchu posadzona jest roślinka, więc przesychanie jest wolniejsze.
Pozdrawiam Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl