Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  wielkość kwiatów i ilość pędów u Phaleneopsisów
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anula
E-mail:  
Data: poniedziałek, 29 marca 2010 14:56:47
Witam wszystkich!
Ostatnio nurtuje mnie pewne pytanie dot. wielkości kwiatow ora ilosci pędów u Phalenopsisów. Zauważyłam, nastepujące rzeczy:
1) biały falek o bardzo dużych kwiatach - kiedy go dostałam mial kilka ogromnych białych kwiatów i wiele nierozwinietych paczków, po tym jak rozkwitły te paczki zobaczyłam, że kwiaty sa znacznie mniejsze niz te kilka pierwszych - dlaczego?
2) phaleneopsisy (2 lub 3 z zeszłego roku) rozkwitły na nowo, ale kwiatki tez mają już mniejsze niż w ubiegłym roku - dlaczego?
3) falki ktore miały dwa pędny w ubiegłym roku teraz kwitna tylko na jednym - dlaczego i od czego zalezy ile pędów wypuszczają?

Wszystkie moje falki sa zdrowe, raczej właściwie pielęgnowane i odżywianie regularnie odżywka do orchidei z substrala, a mimo to zauważyłam to, co wyżej opisałam. Może producenci orchidei stosuja jakies szczególne środki do "pędzenia" ich (jakie?), a potem to juz reguluje natura. Co sadzicie na ten temat? Może ktoś poda mi jakies porady lub odpowie na powyższe pytania? Będe wdzięczna. Dziekuję z gory i pozdrawiam.

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: poniedziałek, 29 marca 2010 16:58:24
Moje falki tez MIAŁY coś takiego. Kupowałem z dużymi kwiatami, potem 3 lata kwiaty były mniejsze, a im dalej na kwiatostanie, tym jeszcze bardziej się zmniejszały.
Teraz, po 3, 4, a jeden dopiero po 5,5 roku wszystkie kwiaty są duże i tej samej wielkości.
Uzbroić się w cierpliwość niestety...
To wina producentów, popędzających te rośliny hormonami (chyba ) Tak myślę, może ktoś inny to wyjaśni.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl