Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  storczyki na balkonie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wisienkowa
E-mail:  
Data: piątek, 26 marca 2010 17:22:36
Storczyki mam od prawie roku. Moja kolekcja liczy prawie 30 sztuk.Sa to przede wszystkim tzw.falki. z tego forum wiem,że w lecie wskazane jest wystawienie tych kwiatów na balkon. Mam taką możliwość ,ale: zawsze mam ukwiecony balkon innymi kwiatami- pelargoniami,surfiniami itp. Czy tego rodzaju "towarzystwo" jest bezpieczne dla storczyków?

Autor: Agata
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: piątek, 26 marca 2010 18:54:37
Akurat phal. nie wystawiamy na balkon.Pozdrawiam Agata

Autor: Ewa
E-mail: ewmir3@wp.pl
Data: piątek, 26 marca 2010 20:26:51
W dzień wystawiałam falki na balkon, a wieczorem przynosiłam do domu. Stały w towarzystwie pelargonii oraz kocanek. Paphiopedilum całe lato spędziło na balkonie i w styczniu piękne zakwitło. Dodam, że mój balkon(loggia) jest od strony południowej

Data: piątek, 26 marca 2010 21:04:23
Ja tez wystawiam storczyki na balkon (strona wschodnia, towarzystwo Clematisow i Passiflory Meczennicy).Tak spedzaja prawie pol roku wszystkie oprocz phal.
I wszystkim pozostalym wychodzi to baaaaaaaaaaaaaardzo na zdrowie .Agata

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: piątek, 26 marca 2010 21:32:38
Wychodzi im na zdrowie ale nie wszystkim. Np zygopetalum napewno podłapie choroby grzybowe, a wszystkie wrócą z szkodnikami i potem trzeba będzie wszystkie pryskać odpowiednią chemią. Już przestałam wystawiać na zewnątrz nawet cymbidium. Jeśli okna są przynajmniej uchylone, to rośliny też odbierają wahania temperatur i wilgotności. Już zaczyna się następny sezon, a ja jeszcze nie wyszłam z ubiegłorocznych przędziorków . Dziękuję . Marta

Autor: Kamil.W
E-mail:  
Data: piątek, 26 marca 2010 23:34:59
Ja swoje wszystkie storczyki wystawiam na balkon w drugiej połowie maja. Falki tez idą na balkon pod stolik gdzie mają cień. Żadnych szkodników nie miałem w storczykach.

Data: sobota, 27 marca 2010 07:09:06
Ja jeszcze nigdy nie przynioslam zadnych nieproszonych gosci po sezonie do domu, oprocz mszyc na jednym z Dendrobium. A wystawiam juz rosliny kilka lat...
A uchylanie okna, zwlaszcza dla roslin wymagajacych okresu spoczynku to juz nie to samo...

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: sobota, 27 marca 2010 22:04:04
Marta, piszesz bzdury. Nawet Phalaenopsis można wystawiać na balkon, ale w przypadku chłodów trzeba ograniczyć podlewanie-korzenie wrażliwe na gnicie. Pozdrawia właściciel 60 gatunków botanicznych.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl