Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  angraecum didieri
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Paweł
E-mail: pmmf@interia.pl
Data: czwartek, 18 marca 2010 21:01:05
Witam,
Czy ktoś z Państwa mi podpowie czego to jest "początek"? W pierwszej chwili myślałem, że to wypuszcza się pączuś a teraz jak już nieco podrosło wygląda mi na nową roślinkę. A ja zawsze myślałem że angraecum ma jeden pieniek... Po prawej stronie też coś idzie ale jeszcze za wcześnie aby to coś nawet dokładnie obejrzeć

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: piątek, 19 marca 2010 06:52:54
Tak, Angraecum jest storczykiem typowo monopodialnym, ale możliwe jest wypuszczanie u podstawy nowych roślinek.
Najlepiej bedzie zwyczajnie poczekać, aż to coś urośnie. Wtedy będzie wiadomo.

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: sobota, 20 marca 2010 09:10:26
Wygląda mi to na nowy pąk kwiatowy Moje wypuściło kiedyś dwa takie pąki ale tylko jeden się rozwinął.
Dla porównania wklejam jak pęd kwiatowy wyglądał na moim Angraecum.
To Angraecum tworzy chętnie też nowe przyrosty, ale raczej niżej - u samej podstawy, przy korzeniach.

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: sobota, 20 marca 2010 20:06:16
No nic, poczekam ale coraz bardziej mi się widzi, że to nowy przyrost bo coś za bardzo jest spłaszczony jak na pączka. A już myślałem...

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: niedziela, 28 marca 2010 01:02:51
Paweł, przede wszystkim Angraecum nie tworzy żadnego "pieńka", jak już jesteś hobbystą, wyrażaj się fachowo. Na 90 % to boczny odrost, na pewno nie korzeń, raczej nie pąk (jest zbyt nisko, niemal przy podstawie). Widocznie zaserwowałeś stroczykowi warunki do przejścia w fazę wegetatywną, a nie generatywną Żeby zakwitł, należy go uprawiać w takich oto warunkach: ciepło (nawet 30 st.C w dzień, w nocy 18-20), stale wilgotne (nie mokre!) podłoże, cień, wysoka wilgotność powietrza-najlepiej w akwarium. Powodzenia i pozdrawiam

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: niedziela, 28 marca 2010 01:05:04
Aha, na pierwszy rzut oka widać, że Twojemu Angraecum brakuje wody-ma pomarszczone liście i wysuszone korzenie. Poza tym ze względu na zwisający kwiatostan Angraecum najlepiej uprawiać na korze, z didieri nie ma porblemu, bo to miniaturka (swoje An. longiscott 'OC' musze uprawiać w doniczce, bo jest zbyt duże). Jeszcze raz pozdro

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl