Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  storczyk i orchidea
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kasia
E-mail:  
Data: piątek, 4 lutego 2005 21:58:11
Skad bierze sie poglad ze storczyk i orchidea to nie jest to samo?? Wiele osob tak wlasnie uwaza...

Kasia

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 07:08:37
Nie wiem skąd się bierze, ale być może stąd, że "Orchidea to brzmi dumnie" a storczyk to tam taki storczyk...

W.

Autor: Andrzej
E-mail: blizbor_tur@interia.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 11:11:17
Niektórzy twierdzą że storczykami winno nazywać się tylko storczyki gruntowe a te egzotyczne orchideami.Ja niestety różnicy nie widzę.Te gruntowe są równie piękne o ile nie piękniejsze jak te egzotyczne.
Pozdrawiam
Andrzej

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 14:28:13
A pączek to nie ciastko , śledż nie ryba ,a kura to nie ptak...
Pozdrowienia - Tomek

Data: sobota, 5 lutego 2005 16:08:05
>Niektórzy twierdzą że storczykami winno nazywać się tylko storczyki gruntowe a te egzotyczne orchideami

Takie twierdzenie nie ma żadnych podstaw merytorycznych ani logicznych.
Wszystkie te rośliny należą do ORCHIDACEAE czyli STORCZYKOWATE bez względu na to czy są litofitami, epifitami czy czymkolwiek innym.

Poza tym; Cypripedium, czy Ophrys są równie egzotyczne dla mieszkańców krajów gdzie wystepuje w naturze jakakolwiek Vanda, a dla nas Vanda jest egzotyczna... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;-)

Ja osobiście wolę "storczyk" , gdyż "orchidea" została niepotrzebnie nadmuchana i teraz jest nadęta jak balon ....

W.

Data: sobota, 5 lutego 2005 16:09:51
A tak na marginesie - to używanie nazwy "Storczyk" powinno być używane jedynie dla roślin z rodzaju Orchis.... i to by było formalnie najbardziej poprawne

W.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl