Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium emma gold
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gemma
E-mail: gemma86master@gmail.com
Data: wtorek, 16 marca 2010 11:43:46
Witajcie!
Posiadam stroczyka jak w tytule. Dostałam go we wrześniu, wtedy też posiadał kwiatostan, który utrzymał się jeśli się nie mylę do października. Obecnie od stycznia rośnie mu nowy przyrost liści, przeczytalam w gazecie, że gdy osiągnie on 2/3 wysokości pozostałych powinno się roślinę odstawić roślinę w stan odpoczynku na 6 tygoni (praktycznie go wtedy nie podlewamy, stawiamy w ciemniejszym miejscu).
Proszę o wypowiedź kogoś, kto zna się na tym konkretnym rodzaju bo nie wiem co mam zrobić zwłaszcza, że na stronie http://www.orchidarium.pl w zakładce kwitnienie storczyków znalazłam informację, że mój storczyk okres kwitnienia ma w styczniu
Czekam na wszelkie porady jak powinnam się z nim obchodzić

Autor: Agawa
E-mail: apaf@poczta.onet.pl
Data: środa, 24 marca 2010 12:27:28
Polecam kartę uprawy Dendrobium phalaenopsis, bo Emma Gold jest odmianą tego gatunku:
http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html po prawej stronie z listy wybieramy interesujący nas gatunek. Na początku karty są informacje o warunkach jakie występują w naturalnym miejscu wystepowania danego gatunku a na dole karty są zamieszczone wypróbowane warunki uprawy.
Dłuższe przesuszanie tego storczyka a zwłaszcza umieszczenie go w ciemniejszym miejscu gdy wzrasta nowy przyrost to wg mnie wskazówki jak najszybciej mu zaszkodzić.

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: niedziela, 28 marca 2010 00:50:22
Gemma, daj temu storczykowi spokojnie rosnąć-półcień, sporo wody, wysoka wilgotność i nawozy, nawozy, nawozy... (polecam "Guano do storczyków") Dendrobium typu phalaenopsis nie przechodzi okresu spoczynku, cały rok te same warunki, czyli przede wszystkim ciepło, zimą mniej wody, jeśli jest chłodniej i dzień krótki oraz pochmurny. Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl