Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium fimbriatum?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: poniedziałek, 15 marca 2010 21:34:22
Witam,

Będąc dwa lata temu na zakupach w Niemczech moją uwagę zwróciła roślina o bardzo długich p.bulwach, ale bez fiszki. To że było to dendrobium, to wiadomo, ale jakie; nie. Przez te dwa lata szukałam dla niej miejsca, więc zaliczyła wszystkie klimaty i wszystkie stresy by ją sprowokować do kwitnienia. Byłam bardzo zaskoczona kiedy w końcu, powieszona w szklarni ciepłej, bez żadnych zabiegów zaczęła okazywać chęć zakwitnienia i o dziwo, z najmłodszej niedojrzałej p.bulwy

Pączki wyglądały jak małe cytrynki

Kwiaty mnie zaskoczyły

Tu w pełni rozkwitu

Pierwsze skojarzenia to D. fimbriatum, ale po dokładnym przyjrzeniu się mam wątpliwości; nie ten układ plamek na warżce i nie taki rodzaj kwiatostanu, i tutaj mam ogromną prośbę do moich Koleżanek i Kolegów o pomoc w ustaleniu tożsamości tego "gościa".

Najdłuższa p.bulwa ma 156 cm i nie powiedziała jeszcze: koniec. Kwiaty pachną miodowo.
Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 15 marca 2010 21:50:24

Danusiu, to chyba jednak D.fimbriatum , długość pseudobulw może osiagać nawet 180 cm, a ilość i rozłożenie plamek są bardzo zmienne.

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: poniedziałek, 15 marca 2010 22:12:06
Wiem że długość p.bulw nie ma znaczenia i tak samo ilość plamek, ale ten sposób wyrastania kwiatów mi już całkiem nie pasuje. Jeśli orzekniecie że to jednak fimbriatum, to tak nazwę. Czasami lepiej że producenci nie piszą nazw, bo tak jak u Holcoglossum skiepścili ją pewnikiem. Dobrze, że jesteście tacy czujni

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Kamil.W
E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 marca 2010 22:21:26
na potwierdzenie tezy poprzednika

http://orchidspecies.com/denchrysanthum.htm

Data: poniedziałek, 15 marca 2010 22:44:52
Trafiony- zatopiony Wszystko się zgadza, nawet to że kwitnie z niedojrzałych b.bulw. Bardzo Wam dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie,
Danka

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 marca 2010 22:45:42
Na 100% to nie jest Dendrobium fimbriatum.Mam takowe,kwitnie niezawodnie co roku.Kwiatostany są u niego groniaste,inne niż u prezentowanej przez P. Danutę rośliny.Ostatniej soboty,będąc w Berlinie w ogrodzie botanicznym widziałem kwitnące Den. fimbriatum identyczne jak moje. Cóż więc to za roślina?

Autor: wiktor
E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 marca 2010 22:48:30
Faktycznie chrysanthum.Mój post zamieściłem kiedy rozpoznaliście Państwo tę roślinę.

Autor: Storczyki Wiki
E-mail: kontakt@storczykiwiki.forumotion.com
Data: poniedziałek, 15 marca 2010 22:57:34
Cieszę się, że mogłem pomóc. Polecam się na przyszłość.

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: niedziela, 28 marca 2010 01:44:01
Gratulacje dla SW, gościa z konkurencji, na które jako były "specjalista" (jak to określiła jedna pani w czczej dyskusji na temat rodzaju gramatycznego rodzaju Phalaenopsis), który dostał bana za obrażenie administratora, serdecznie zapraszam. Nikt was tam nie zruga za pisanie głupot, polecam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl