Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cycnoches chlorochilon
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: czwartek, 11 marca 2010 10:18:51
Kupiłam je w pażdzierniku 2009r z liśćmi. Składa się z psb wysokości 9,5 i druga 9,0cm. W zimie zaczęłam je wprowadzać w stan spoczynku zmniejszając dawki wody. W grudniu wszystkie liście powoli opadły i tak sobie stoi. Pytanie brzmi: kiedy zacząć go wybudzać lub czy ewentualnie czekać na jego naturalny rytm? Może nie zdążyć z następną psb do lata. Podlewam je MINIMALNYMI dawkami wody zdemineralizowanej, psb wyglądają zdrowo, nie skurczyły się, temp wg arkusza uprawy, tylko troche zbyt suche powietrze mam. Nie spryskuję. Dodatkowe pytanie : czy mogę się spodziewać kwiatu tego roku od takiego maluszka? Czy tylko być wdzęczną za wytworzenie nowej wieeeelgiej psb ? Oby .
Marta

Autor: Michał Czarnecki
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: czwartek, 1 kwietnia 2010 01:23:06
Marta, nadużywasz emotek, co mnie irytuje, ale to mój problem Otóż ja Cycnochesów nie podlewam w okresie spoczynku. Nie wybudzam ich też sam. Czekam, aż pojawi się młody przyrost. Wtedy delikatnie spryskuję podłoże. Intensywniejsze podlewanie można zacząć, kiedy ten nowy przyrost wytworzy sporo korzeni. Cycnochesy są ciepłolubne, więc to, że sucho (a więc i ciepło) mu nie będzie przeszkadzać, no chyba że położysz pseudobulwy na kaloryferze Co jeszcze... aha, wiem Mowisz, że pseudobulwy bez liści mają po ok. 9 cm? Jeśli tak, to są giganty! Roślina zakwitnie, kiedy nowy przyrost dojrzeje, czyli najprawdopodobniej jesienią (nie wiem, czy wczesną, czy późną, nie bawię się we wróżkę). Oczywiście jeśli zapewnisz mu godziwe warunki-jak młody, nieobecny na razie, przyrost podrośnie, nie żałuj wody i nawozu. Pozdrawiam, MC

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: czwartek, 1 kwietnia 2010 09:18:31
Sam się wybudził o odpowiedniej porze. Przyroda jest najmądrzejsza a ja niecierpliwa. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl