Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Doniczka z dendrobium nobile
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Edyta
E-mail: edyta.trep@buziaczek.pl
Data: poniedziałek, 1 marca 2010 17:35:15
Witam wszystkich
Czytałam, że doniczka dla dendrobium typu nobile powinna byc gliniana i jak najmniejsza, tylko aby pomieściły się korzenie i nowe przyrosty. Zgodni z tym przesadziłam storczyka właśnie do takiej doniczki, ale wydaje mi się, że lepiej rozwijał się w tej większej i plastikowej. A jak Państwo hodujecie swoje dendrobia? Która doniczka jest lepsza? Będę wdzięczna za pomoc
Serdzecznie pozdrawiam, Edyta

Autor: Marta Uścieńska
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 1 marca 2010 18:11:51
Boję się glinianych doniczek bo mogą zawierać zarodniki grzybów, mogą reagować z kwaśnym podłożem, a porowatość zachowują krótko. Jedyna jaką mam, służy kaktusowi, a jakąkolwiek używam, wcześniej wygotowuję w dużym garnku. Jeden plus mają doniczki gliniane: są ciężkie, stąd środek ciężkości jest nisko i są stabilne. Dendrobium nobile to roślina wysoka i łatwo o przewracanie się całości. Zniwelowałam tę niedogodność kładąc na podłoże spory kwarcowy kamień i mam spokój. Trzeba podkreślić że muuusi być to skała kwaśna. Piaskowiec, kawałek tynku itp zobojętnią podłoże. W plastikowych doniczkach wypalam nożem szpary i korzenie lepiej oddychają niż w glinianej. Glinom mówię nie. Marta

Data: poniedziałek, 1 marca 2010 18:34:38
A czy Pani dendrobium ma dużą czy małą doniczkę w stosunku do rośliny? Bo u mnie storczyk nie jest zbyt duży, a nie znalazłam małej, przezroczystej,plastikowej doniczki,a obawiam się, że w większej zaczną gnic korzenie.Lecz chyba i takjednak zmienie tą glinianą. A czy dobrym pomysłem na przyłożenie dendrobium jest wstawienie do osłonki? Moje Phalaenopsisy tak stoją, a z dendrobium nie próbowałam...

Autor: Barbara
E-mail: basia.h12@wp.pl
Data: poniedziałek, 1 marca 2010 20:05:31
wydaje mi sie ,że doniczka gliniana jest zdrowsza niz plastikowa.Roślina w niej swobodnie oddycha.Plastikowa dłuzej zatrzymuje wilgoć.Jedynym plusem dla poczatkujacych jest uchwycenie momentu podlewania.Kieruja się oni zazwyczaj para na ściankach doniczki.Ogladajac kolekcje wytrawniejszych storczykarzy zauwazylam,że uprawiaja oni rosliny w glinianych doniczkach.Ja do nich nie nalezę a tez jestem za uprawa w glinianych.

Data: poniedziałek, 1 marca 2010 21:05:04
A czy są może dostępne gliniane doniczki z odworami? Bo wydaje mi się, że dla mojego dendrobium jeden otwór nie wystarcza, połowę korzeni musiałam obciąc, gdyż były przelane . Chyba jednak niestety będę zmuszona przerzucic się na plastikowe, inaczej storczyk zginie.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 1 marca 2010 23:09:26
Gliniane doniczki z otworami, i to nawet ozdobnie wyciętymi ma "Orchidsklepik". Takie doniczki nie są tanie, ale jak ktoś uprawia zaledwie kilka storczyków to może pokusić się na taki wydatek plus koszt wysyłki. Doniczki są w 3 różnych rozmiarach, dla dendrobium chyba najodpowiedniejszy byłby średni.
Pozdrawiam Agnieszka

Data: poniedziałek, 1 marca 2010 23:26:49
Rzeczywiście to bardzo dobry wybór. Szczególnie w przypadku mojego dendrobium, u którego mam problem z utrzymaniem odpowiedzniej wilgotności podłoża. A czy w praktyce jest to duża różnica, trzymac dendrobium w plastikowej i glinianej doniczce? Czy rozwijały się lepiej i obficiej kwitły w glinianej czy plastikowej?

Autor: Barbara
E-mail: basia.h12@wp.pl
Data: wtorek, 2 marca 2010 09:14:23
Trzeba rzadziej podlewać.Można tez zrobić otwory po bokach doniczki.

Autor: Marta Uścieńska
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 2 marca 2010 20:25:45
Wysokość dendrobium wynosi 65cm a górna średnica doniczki 15cm. Przeżroczystych doniczek nie używam bo lęgną się w nich glony. Osłonki na doniczki utrudniają przepływ powietrza do korzeni. Kupuję plastikowe osłonki wg gustu i wypalam w nich dużo otworów. Robi się z tego niebrzydka doniczka - koszyczek. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl