Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  jak zmusic Vandowate do rozwoju
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: aga13
E-mail:  
Data: piątek, 26 lutego 2010 15:07:54
Szanowni Panstwo,

Od jakiegos czasu regularnie czytam to forum i znalalzam wiele cennych wskazowek dotyczacych uprawy storczykow. Zdecydowalam sie napisac, gdyz nie moge znalezc nigdzie na forum pomocnych informacji. Mam dokladnie od roku oznaczona hybryde Vandy i Ascocendy i od roku nie wypuscila ani jednego liscia tudziez korzenia. Wiekszosc korzeni ktore posiada wyglada na zdrewniale a tylko dwa z nich sa zielone. Po namoczeniu wszystkich korzeni na tych "zdrewnialych" widac zielone miejsca. Nie gubi lisci, nie gnije i nic niedobrego sie z nia nie dzieje procz tego ze wogole nie rosnie.

Jesli chodzi o warunki uprawy jakie moge jej zapewnic to mieszka w szklanym wazonie w ktorego waskiej szyjce jest zawieszona na koszyczku plastikowym. Dwa razy w tygodniu jest moczona okolo 2och godzin co drugie moczenie z dodatkiem nawozu. Stoi przy nawilzaczu - wilogtnosc powietrza okolo 80% na jasnym okniem - cienowanym w razie zbyt ostrego slonca. Slonce operuje od okolo 10tej do 15stej, wtedy jest zaslaniana zaluzja w razie potrzeby.

Jaka moze byc przyczyna ze roslina od roku nie wykazala zadnych oznak wzrostu i co moge zrobic aby jednak zaczela sie rozwijac.

Bede Panstwu bardzo wdzieczna za wszelkie sugestie. To moja pierwsza vandowata i nie chcialabym jej zmarnowac.

Pozdrawiam,

Aga13

Autor: Barbara
E-mail: basia.h12@wp.pl
Data: piątek, 26 lutego 2010 16:38:00
Z tego co pani pisze roślina ma wrecz idealne warunki do rozwoju.Na dno wazonu wlałabym trochę wody aby zwiekszyc wilgotność w korzeniach.Można zastosować biostymulator Asahi-chyba tak sie to pisze.Ja do moczenia daje citrosept-pare kropel,to wzmacnia rosliny i uodparnia na choroby grzybowe.Tyle ode mnie.Zyczę powodzenia w uprawie.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: piątek, 26 lutego 2010 20:41:46
Witam!
Znalazłam "przepis" uprawy.
Zacytuję wybrane punkty. Może one coś rozjaśnią.
" Uwaga ! Nie wyjmuj Vandy z wazonu jeśli nie musisz! Nie dotykaj korzeni jeśli nie musisz.! W naszej skörze jest wiele soli i to moze zahamowac wzrost korzenia.
7. Vanda moze stac na sloncu, ale musisz być bardzo czujny. Za duzo swiatla przez wazon moze ja spalic. Unikaj slonca w poludnie.
8. Jezeli twoja Vanda bedzie miala duzo korzeni mozesz ale nie musisz je obciac pozostawiajac dwa albo trzy korzenie od göry. Odmladza to rosline i mobilizuje ja do rosniecia."
Pozdrawiam, Mery.

Autor: jpilch
E-mail: jpilchster@gmail.com
Data: piątek, 26 lutego 2010 21:01:54
Witam, a może ma zbyt zimno? Zdjęcie stanu korzeni może powiedziałoby coś więcej.
Pozdrawiam ciepło
J.Pilch

Autor: aga13
E-mail:  
Data: piątek, 26 lutego 2010 22:39:23
Bardzo Panstwu dziekuje za wskazowki. Rzeczywiscie nie podalam temperatury. Temperatura nie spada ponizej 22och stopni. Korzeni nie dotykam, mocze rosline nalewajac wody do wazonu i wylewajac. Jesli chodzi o wycinanie korzeni to zastanawialam sie czy nie usunac tych zdrewnialych ale niektore zrodla podaja ze to odmladza rosline a inne ze cofa w rozwoju i nastepuje stagnacja wiec nie wiem co o tym sadzic i niczego nie ruszalam. Sprobuje wkleic zdjecie korzeni tylko musze je najpierw sfotografowac.

Pozdrawiam,

Aga13

Autor: Barbara
E-mail: basia.h12@wp.pl
Data: sobota, 27 lutego 2010 09:26:25
Może ma za dużo nawozu.Ja do swoich daje 1/4 dawki nawozu co trzecie podlewanie.Mocze tez w wodzie destylowanej.Vanda nie znosi osadow kamiennych na korzeniach.Nie moze wtedy w pełni pobierac składników pokarmowych.

Autor: axela
E-mail: axela20@wp.pl
Data: sobota, 27 lutego 2010 21:15:09
ja swoją w czasie zimy nawadniam raz na min. tygodnie, czasami nawet na tygodnie jak mi się zapomni i zostawiam wtedy na cały dzień.
nie nawożę w czasie zimy, vandy mają czas spoczynku w czasie zimy żeby zakwitły na lato więc nie powinno się ich nawozić i przelewać.

Autor: axela
E-mail: axela20@wp.pl
Data: sobota, 27 lutego 2010 21:16:20
miało być na 2-3 tygodnie. nie wyświetliło mi wcześniej cyferek.

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 28 lutego 2010 15:21:41
Myślę, że warto też przeczytać wszystko na stronie : http://www.orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=3058
Bardzo ciekawe informacje. Mogą się przydać .

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 1 marca 2010 08:26:45
Ja doradziłbym jeszcze więcej słońca - pozdr. Jarek.

Autor: Agata
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 marca 2010 22:05:11
Dotykam korzeni swoich vandowatych przy każdorazowym wkładaniu do wazonu, po wcześniejszym wylaniu wody z moczenia i nie widzę aby działo się coś złego

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: poniedziałek, 1 marca 2010 22:22:01
A czy nawóz zawiera dostateczną ilość azotu? Czy zawiera wszystkie mikroelementy? Niewłaściwy nawóz też może być przyczyną zahamowania wzrostu. Jakie jest ph wody? Jeśli jest za wysokie lub za niskie, to nie wszystkie składniki pokarmowe będą dostępne dla rośliny i efekt może być taki, jakby nie była nawożona wcale.
Temperatura 22 stopnie może byc jednak za niska. U mnie wandowate najszybciej rosną w temp. ok. 30 C. Ale myślę, że nawet w temperaturze 22 C przez rok powinny choć trochę podrosnąć.

Z odżywek mogę polecić Biochol. Stosuję go dolistnie w stężeniu 1:10 na zmianę z nawozem i wandowate rosną po nim jak szalone.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl