Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  MASDEVALLIA
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Renata
E-mail: grabowskagr@interia.pl
Data: środa, 10 lutego 2010 14:55:42
Witam, bardzo proszę o pomoc, chcę kupić na wystawie w Dreźnie masdevallie, tylko sama mam problem z wyborem, jak do tej pory nie posiadam ich w swojej kolekcji, dysponuję tylko parapetami, w związku z tym prośba do Was, które masdevallie są łatwe w uprawie, dla amatora.

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 10 lutego 2010 15:58:15

Witam,

uprawa gatunków Masdevallia na parapecie może się nie udać . Wymagają one stale wilgotności powietrza powyżej 60%, stałego ruchu powietrza i na ogół dość niskich temperatur, zwłaszcza nocą, stale wilgotnego (ale nie mokrego ) podłoża, co wymaga pewnej wprawy w podlewaniu.

Nieco łatwiejsze mogą być tylko hybrydy, np. z serii Amazon.

Ale spróbować zawsze można, byle się nie nastawiać na wielkie sukcesy

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Renata
E-mail: grabowskagr@interia.pl
Data: czwartek, 11 lutego 2010 08:39:50
Pani Grażyno, bardzo dziękuję za odpowiedź.

Autor: Beata
E-mail:  
Data: czwartek, 11 lutego 2010 09:00:39
Mam 2 Masdevalie na parapecie - jedną hybryde, i jedna gatunkowa (koty zabraly fiszke a nie pamietam jak sie nazywala - jak zakwitnie poprosze o pomoc w identyfikacji) hybryda kwitnie 2x do roku, gatunkowa zaczela kwitnac ale zjadly ja maczliki
Uprawa na miom parapecie jest nieco specyficzna poniewaz jest u mnie dosc chłodno ze spora roznica temperatur miedzy dniem a noca, rosna chetnie, bardzo wdzieczne roslinki

Autor: Beata
E-mail:  
Data: czwartek, 11 lutego 2010 09:02:50
Ale faktycznie trzeba bardzo uwazac zeby nie przesuszyc, , jednak jest to mozliwe

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: środa, 10 marca 2010 18:53:17
O Masdevaliach pisane było dawno,a i ja dawno przeglądałam forum.
Masdevalie mam trzy.
Aquarius dostałam maleńką.Miała 4-5 listków i kwiatową"igiełkę".Kwitnie u mnie prawie non-stop.Teraz się rozrosła,wytwarza coraz więcej listków i kwiatów.
Jak długo można trzymam ją na dworze.Mieszka ze mną ponad 2 lata na parapecie od pn-wsch.strony w temperaturze raczej umiarkowanej.
Należy do moich naj.
W lecie dostałam inną Masdevalię.Nie wiem jakie to cudo.Na początku ślimaki strasznie obżerały jej młode liście.Zimę spędziła w chłodzie,a teraz rusza sporą ilością młodych przyrostów.
Trzecia Masdevalia to Tala Ska.Również była maleńka.Obecnie jej liście są coraz większe i masywniejsze,no i widać pierwszą "igiełkę".
Generalnie Masdevalie mają się u mnie ok.Aż sama się dziwię.Zaskakują mnie dobrą kondycją i zdrowiem,chociaż żyją na parapecie.

Pozdrawiam.
Elżbieta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl