Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nawożenie
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: belfegor_allegro
E-mail: belfegor_allegro@wp.pl
Data: poniedziałek, 8 lutego 2010 14:50:08
Witam
często na opakowaniu nawozu pisze : wieloskładnikowy nawóz do każdorazowego podlewania,ale w informacjach niektórych storczyków pisze że należy nawozić co drugie-trzecie podlewanie więc nie wiem czy mogę podlewać przy każdorazowym podlaniu czy co drugie-trzecie podlewanie,proszę o pomoc bo nie wiem czy to im szkodzi ,chociaż dobrze rosną ale nie kwitną.
pozdrawiam
Bartosz

Autor: storczykomaniak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 lutego 2010 13:43:20
Wątek o nawożeniu pojawiał się już kilkakrotnie, proszę poszukać

Autor: Michał
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: poniedziałek, 15 lutego 2010 14:25:45
A ja odpowiem, korona mi z głowy nie spadnie. Bartek, nie można stosować przy każdym podlewaniu pełnej dawki nawozu, takiej, jak podana na opakowaniu. Można używać 1/4 dawki do każdego podlewania pod warunkiem, że raz w miesiącu przepłuczesz podłoże czystą wodą (miękką i bez nawozu)-najpierw podlewa się normalnie, a potem przelewa doniczkę wodą o dwukrotnej objętości doniczki, w której rośnie storczyk. Zapobiega to niekorzystnemu nagromadzeniu soli w podłożu. Drugi sposób to podlewanie wodą z nawozem zgodnie z opisem na opakowaniu, przy zastosowaniu pełnej dawki. Wtedy nawożenie wypada tak co drugie-trzecie podlewanie. Pozdrawiam
P.S. Polecam nawożenie dolistne-nie powoduje zasolenia podłoża.

Autor: Bartosz
E-mail: belfegor_allegro@wp.pl
Data: poniedziałek, 15 lutego 2010 19:15:24
Dzięki za odpowiedz,a tak przy okazji na opakowaniu pisze żeby stosować 10ml na 3-4 litry wody czy to także mam rozcienczać.

Autor: Michał
E-mail: misiek422@gmail.com
Data: wtorek, 16 lutego 2010 08:45:32
Jeśli chcesz nawozić przy każdym podlewaniu, to tak Możesz wziąć połowę tej dawki albo ćwierć na taką samą objętość wody. Nawóz jest widocznie silnie skoncentrowany. Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl