Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Oncidium Star Wars - żółknące liście
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: anula
E-mail:  
Data: niedziela, 7 lutego 2010 12:00:54
Proszę o pomoc - poradzcie co zrobic: już kolejny liść mojego Oncidium Star Wars,zaczyna żołknąć i brązowieć i w rezultacie podzieli pewnie los dwóch poprzednich liści, czyli uschnie. Brak jakichkolwiek innych objawów.

Autor: Kamil
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: niedziela, 7 lutego 2010 12:49:35
pewnie usychają ze starości albo jakiś grzyb. Wiesz co ja proponuje uprawiać go jak do tej pory i nie zalewać roślin. utrzymywać stałą wilgotność powietrza i nie wietrzyć roślin w zimie. a wiosną na pewno odbiją.

Autor: Michał
E-mail:  
Data: wtorek, 9 lutego 2010 23:28:27
Anula, w jakich warunkach trzymasz to Oncidium? Jeśli temperatura jest niska, a podłoże wilgotne/mokre, to właśnie tak to się może skończyć; przy niskim poziomie światła niewskazane jest także zraszanie.

Autor: anula
E-mail:  
Data: środa, 10 lutego 2010 19:08:01
Dzieku za odpowiedzi. Ze starości raczej nie usychają, bo mam ja zaledwie pół roku. Na grzybki też bym raczej nie stawiała, bo obejrzałam liscie i korzenie bardzo dokładnie. Nie jest też przelany. Natomiast problem może twkić w wietrzeniu i napływie zimnego powietrza -czyli zbyt niskiej temperaturze co obydwoje sugerowaliście. Spróbuję przestawić go w inne miejsce i poczekać na wiosnę. Dziękuję i pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl