Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  strony świata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Katie
E-mail: kasia.anielik@wp.pl
Data: piątek, 28 stycznia 2005 10:42:16
Witajcie,

mam pytanie dotyczace budowy ogrodu zimowego w kontekscie stron swiata. Jak Panstwo radzicie? Z której strony swiata najlepiej zbudowac ogrod zimowy tak aby storczykom bylo najlepiej?

Pozdrowienia,
Katie

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 28 stycznia 2005 11:08:34
Witam,

jeżeli ma Pani możliowść budowy ogrodu zimowego z każdej strony świata, to już jest duża wygoda. Ma Pani wielką możliwość wyboru roślin pod tym właśnie kątem , czyli jakie rośliny lubię a potem jakie warunki wymagane dla tych roślin i na końcu która strona świata będzie odpowiednia i spełniała te warunki typu światło i temperatura.

Ja dobór roślin robiłam do balkonu który mógł być tylko o wystawie wschód/południe czyli dla roślin wymagających ciepła i słoneczka np vandy, a z takimi roślinami jak masdewalie mam kłopoty bo lubią chłodniej.
To tak bardzo ogólnie, są masdewalie do ciepłej szklarni, trzeba poszukać.

Pozdrawiam
Ewka

E-mail: kasia.anielik@wp.pl
Data: piątek, 28 stycznia 2005 13:26:21
Na razie mam wybor co do strony swiata i tak tak to jest ulatwienie Na pewno od strony poludniowej mozna troche zaoszczedzic zima na ogrzewaniu ze wzgledu na cieplo sloneczne, ale czy latem nie jest z kolei za goraco? Bo pamietam roznego rodzaju klopoty o ktorych byla mowa na tym forum... Potem bede walczyc z niska wilgotnoscia

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: piątek, 28 stycznia 2005 14:35:58
A jak to jest w przyrodzie na świecie , ciepło, wiatr wieje a jest duża wilgotność .

Cieniówki, ogólnie stosowane w ogrodach botanicznych i szklarniach pomagają w utrzymaniu temperatury i doświetlaniu roślin.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Krzysztof
E-mail: krzysztof.bulicz@neostrada.pl
Data: sobota, 29 stycznia 2005 15:23:11
Witam,

W moim przypadku powstał po przez zabudowanie i rozbudowanie narożnego tarasu w części pod budynkiem. W ten sposób otrzymałem cztery strony świata. Front jest od strony południowej. Fakt, że w okresie letnim jest troszkę zachodu by obniżyć temperaturę wewnątrz i utrzymać wilgotność. Lecz za to teraz i przez całą zimę nie mam problemu z oświetleniem i ogrzaniem pomieszczenia. Zawsze mogę znaleźć miejsce praktycznie dla każdej rośliny. Przy temperaturze jak dzisiaj na zewnątrz -5 wewnątrz w centralnym miejscu +25 przy wyłączonym ogrzewaniu wilgotność 75-90, lecz od strony północnej jest +17 lekkie słońce. W nocy nie mniej jak +16 od strony wschodniej, w północnym zakątku w granicach +12. Myślę, że roślinom to odpowiada gdyż rosną i kwitną Vandy, Cattleye jak i Coelogyne.

Pozdrawiam
Krzysztof

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cassNOSPAM@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 31 stycznia 2005 20:45:25
Witam !

Ja mam zabudowany narożnik północno-wschodni. Nie narzekam - nie muszę używać cieniówek (no chyba żeby obniżyć temperaturę), zresztą i tak 90% moich storczyków spędza lato na dworze. To o czym trzeba myśleć już w fazie projektowania to :

- cieniówki (u mnie rolety bambusowe)
- ogrzewanie (u mnie piec akumulacyjny + klima)
- chłodzenie (u mnie klima)
- wilgotność (u mnie bambusowa fontanka)
- doprowadzenie wody (u mnie ujęcie kranówy + deszczownia na ogrodzie)
- szerokie parapety !!! (tego mi zabrakło)
- system zawieszania roślin (np. Vand) - przyda się jak już parapetów zabraknie (u mnie kute "rurki" )
- doświetlanie (u mnie system świetlówek)
- stół do przesadzania (marzenie )

życzę sukcesów
Sandra

E-mail:  
Data: poniedziałek, 31 stycznia 2005 21:01:19
Bardzo dziekuje za odpowiedz A moge zadac takie niedyskretne pytanie czy z ogrzewaniem i klimatyzacja wiaza sie jakies powazniejsze koszty utrzymania? O stole tez marze To byloby cos... juz nie musialabym siedziec godzinami na podlodze Sądzilam ze dodatkowe oswietlenie juz nie bedzie potrzebne skoro bedzie sporo naturalnego Dobrze ze Pani napisala Bardzo dziekuje za rady!

Katie

E-mail:  
Data: poniedziałek, 31 stycznia 2005 21:06:43
Panie Krzysztofie - czy dobrze rozumiem ze Pana ogrod jest naokolo calego domu? Takie warunki to prawdziwa przygoda z roslinami Bo moze miec Pan w zasadzie wszelkie rodzaje Dziekuje za informacje, sa dal mnie bardzo wazne

Pozdrawiam,
Katie

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 31 stycznia 2005 21:28:17
Wydaje mi się, że trzeba tu pogodzić dwie podstawowe sprzeczności:

1. Rośliny ciepłolubne kontra zimnolubne, czyli wybór podstawowego asortymentu roślin pod względem ich wymagań. Uprawa roślin o bardzo różnych wymaganiach w tym samym niezbyt dużym pomieszczeniu jest niemożliwa. Można próbować, ale zawsze odbywa się to kosztem jakiejś grupy, np Vandom jest zimą za zimno, a Masdevalliom jest latem za ciepło itd. Wymaga to sporo doświadczenia i dodatkowych zabiegów (np. punktowego doświetlania, ustawiania różnych roślin w odpowiednich miejscach szklarni itd.). Musi się Pani zdecydować, który biegun bardziej Pani odpowiada. W wypadku ciepłolubnych wybrałbym południe, a w wypadku umiarkowanych i chłodnolubnych - wschód.

2. Wyższe koszty kontra własny czas. Wybór strony bardziej cienistej ogranicza (nieco) możliwość poparzenia roślin latem, ale jednocześnie niebagatelnie podwyższa koszty wynikające z konieczności dodatkowego doświetlania i dogrzewania. Wybór strony południowej obniża koszty zimowe i (przy odpowiednich zabiegach) zapewnia większą elastyczność w kwestii poziomu światła (niebagatelny plus). Jednocześnie wymaga więcej uwagi latem (ORAZ WIOSNĄ I JESIENIĄ), żeby uniknąc poparzenia, ugotowania lub kompletnego wysuszenia roślin, czyli wymaga więcej czasu i zaangażowania w odpowiednią regulację cieniówek, wietrzenia i zamgławiania przez znacznie dłuższy okres niż w wypadku wystawy cienistej (np. północno wschodniej, jak u Sandry).

Coś trzeba wybrać.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Andrzej
E-mail: blizbor_tur@interia.pl
Data: wtorek, 1 lutego 2005 13:10:54
Planuję i ja w tym roku dobudować do domu szklarnię a może lepsze słowo będzie oranżerię.Dobudowana będzie od strony zachodniej z tym że od godzin popołudniowych do wieczora będzie cały czas padało na nią słońce.Jakie orchidee można będzie hodować?Najbardziej lubię Cattleye,Laelie i hybrydy pochodzące od nicha także Dendrobium.Czy takie stanowisko będzie odpowiednie?
Pozdrawiam,
Andrzej

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl