Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z liśćmi phalaenopsis!!
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Galadriel
E-mail: myjak@tlen.pl
Data: poniedziałek, 18 stycznia 2010 18:46:23
Witam!

Bardzo proszę o pomoc. Kupiłam 3 dni temu swojego pierwszego storczyka. Wyglądał idealnie zdrowo, jednak już dzień później na dwóch liściach (z pięciu)pojawiła się brązowa smuga, na jednym taka żółto-brązowa
Nie wiem czy mogła mu zaszkodzić droga z kwiaciarni do domu? czy może ma za mało wody? Podlałam go dzień po zakupie.
Czy te liście powinnam uciąć?
Poczytałam też różne informacje na temat podlewania. Przekonał mnie całkiem sposób z moczeniem przez 15min w wodzie raz na tydzień Tylko nie wiem jak z nawożeniem. Czy do tej wody w której będę moczyć powinnam dodać nawóz?

czy liście storczyka należy zraszać wodą? i jak często?

Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie!

Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: poniedziałek, 18 stycznia 2010 20:42:26
Storczyk ze zdjęć ma przemrożone liście. Storczyki to rośliny przeważnie tropikalne, niezwykle wrażliwe na wahania temperatury. Uszkodzonych liści nie da się uratować, można je odciąć albo poczekać, aż same odpadną, ale radzę sposób pierwszy. Zimą najlepiej wogóle nie kupować roślin, a jeśli już się na to zdecydujemy, konieczne jest solidne zabezpieczenie papierem i folią. Storczyka lepiej nie zraszać, zwłaszcza zimą, może to doprowadzić do zgnilizny (w wyniku gromadzenia się wody w kątach liści). Lepiej ustawić go na szerokiej podstawce wysypanej keramzytem, z wodą na dnie (tak, by nie sięgała doniczki, korzenie nie mogą stać w wodzie!). Nawożenie zgodnie z zaleceniami producenta, zwykle do co drugiego podlewania; zimą zwykle się nie nawozi. To tyle informacji na początek. Proszę poszperać na forum, poczytać, dowie się Pani znacznie więcej. Pozdrawiam i życzę powodzenia

Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: poniedziałek, 18 stycznia 2010 20:44:02
Proszę obciąć tylko dwa dolne, uważając, by nie uszkodzić zdrowych części. Pozostałe 3 liście wyglądają zdrowo. A kwiaty naprawdę piękne!

Autor: Galadriel
E-mail: myjak@tlen.pl
Data: wtorek, 19 stycznia 2010 00:50:40
Dzięki za porady!
Liście obcięłam i mam nadzieję, że teraz będzie już rósł zdrowo :-)
Na pewno postudiuję też zawartość strony!

Pozdrawiam serdecznie!!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl