Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  czy można zmieszać?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: sobota, 9 stycznia 2010 13:48:57
Czy można zmieszać Biochicol i środek owadobójczy(np Confidor, Magus)?
Na storczykach są objawy chorób grzybowych ale równiez podejrzewam obecność szkodników ssących.
Jeśli można zrobić taką mieszaninę, to jakie zachować proporcje?

Autor: Michał
E-mail:  
Data: sobota, 9 stycznia 2010 14:59:56
Nie radzę tego robić. Mogłoby dojść do niepożądanych interakcji między substancjami czynnymi obu preparatów. Proszę zauważyć, że nie ma w sprzedaży środków ochrony roślin, które działałyby jednocześnie na wszystko (grzyby, bakterie, szkodniki). Proszę wykonać oprysk i jednym, i drugim preparatem osobno, w odstępie kilku dni. Pozdrawiam

Data: niedziela, 10 stycznia 2010 10:48:21
No chyba tak zrobię jednak.
Chciałam sobie nieco robotę usprawnić, bo muszę wpakować te 120 storczyków partiami do wanny.
Jak nie mozna mieszać, to 2 razy muszę powtórzyć cały proceder.
Pozdrawiam

Autor: Dariusz
E-mail: mireliusz@poczta.fm
Data: niedziela, 10 stycznia 2010 11:07:44
nie jest prawdą ,że nie można mieszać,szczególnie ,że w instrukcji środków jest informacja o możliwości mieszania z preparatami owadobójczymi i niektórymi nawozami do jednoczasowego oprysku

Data: niedziela, 10 stycznia 2010 12:48:11
No i mam problem rozwiązany
Nadal nie wiem, można mieszać czy nie?

Autor: Michał
E-mail:  
Data: niedziela, 10 stycznia 2010 14:51:32
Proszę przeczytać dokładnie instrukcję, może ona rozwieje wątpliwości Ja przedstawiłem tylko chemiczny punkt widzenia

Data: niedziela, 10 stycznia 2010 17:03:36
dokładnie tak,nie forum a instrukcja w tej sytuacji będzie najlepsza.

Data: niedziela, 10 stycznia 2010 18:17:24
Instrukcję przeczytałam zanim zadałam to pytanie na forum.
W instrukcji nie ma nic na temat mieszania z innnymi preparatami i w tej sytuacji myślałam, że na forum pomogą.

Data: niedziela, 10 stycznia 2010 18:49:32
można poszukać info na temat bichicolu w internecie.Ja znalazłem ,że można a wręcz powinno się mieszać z kwaśnymi nawozami dolistnymi plus cytuje:
UWAGA! Nie należy mieszać biopreparatu BIOCHIKOL 020 PC z innymi środkami ochrony roślin.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: niedziela, 10 stycznia 2010 21:10:19
Ogólnie niczego sie nie miesza, a miedzy opryskami min przrwy to tydzien, czasem dwa... w sumie min. taka przerwa jak miedzy opryskami tym samym srodkiem wg instrukcji.

A tak co do stwierdzenia, ze nie ma srodkow na wszystkie choroby, no ale nie szkodniki to niby jest physan 20

ale na szybka zgnilizne bulw tez nie dziala heh

pozdrawiam

Autor: jpilch
E-mail: jpilchster@gmail.com
Data: niedziela, 17 stycznia 2010 22:16:18
Witam serdecznie,jezeli akurat muszą to być te wymienione przez Panią
rozwiązałabym ten problem tak:
1. Najpierw opryskałabym Biochicolem storczyki (ponieważ jest nieszkodliwy dla ludzi)
2. Potem podlałabym je Confidorem, który działa systemicznie i poprzez korzenie będzie rozprowadzony z sokami po całej roślinie w stężeniu od 0,05-0,08. Musi być dobry wyciąg lub minimum kratka wentylacyjna.

Magusem wg mnie jest łatwiej się zatruć, działa wziewnie przez drogi oddechowe. Trzeba by mieć maskę p/gazową i wietrzenie oknem- nie na tę porę roku dla storczyków.
Nie wiem czy wszystkie te środki nie zadziałają szkodliwie na storczyki, szczególnie botaniczne.
Na storczyki w domu stosowałam tylko Provado tabletki jeżeli chodzi o insektycydy...

PS. Physan działa powierzchniowo na roślinie (dezynfekuje), nie zadziała na patogeny które już wniknęły w głąb rośliny...
Inna rzecz,że niektóre patogeny działają jak rak ..na ludzi, zwalczyć można z trudem tylko początkowa infekcję.
Pozdrawiam ciepło J.Pilch

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl