Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: pysia34
E-mail:  
Data: niedziela, 13 grudnia 2009 16:39:10
http://www.orchidboard.com/community/attachments/introductions-break-ice/9699d1204551620-terrarium-designer-joining-orchid-ranks-dsc_87592.jpg
planuje właśnie budowę wysokiej gabloty na orchidarium w moim brakuje już miejsca po roku znalazłam fajną gablotkę na necie co myślicie?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 13 grudnia 2009 17:17:43

Witam,

Dla storczyków będzie za ciemno już poniżej 50 cm od tego "światełka" u góry.... To jest terrarium, a nie orchidarium wymagające duuuuuuuuużo więcej światła .

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: niedziela, 13 grudnia 2009 17:21:09
To wygląda bardzo efektownie.

ALE... bez dodatkowego (i stosunkowo silnego) oświetlenia bocznego to będzie jednorazowa aranżacja. Tak na oko to ma wysokość 150-170 cm. Na dole tak naprawdę ilość światła nie wystarczy na uprawę NICZEGO!!! Założę się, że po roku ocaleją tylko rośliny w odległości do pół metra od lampy, a cała reszta zdziczeje i w końcu padnie.

To wygląda super ale nie nadaje się do uprawy. Jak dla mnie to jest fikcja do tymczasowego pokazania roślin, ale nie na stałe.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: niedziela, 13 grudnia 2009 17:22:33
Widzę, że zgadzamy się z Grażyną

Jerzy

Autor: pysia34
E-mail:  
Data: niedziela, 13 grudnia 2009 17:43:38
mam wąską wnękę pomiędzy oknami i pomysł mi się podoba od jakiegoś czasu myślę o jakiejś nowej gablocie,rozwiązaniem problemu będą świetlówki z boku gabloty

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl