Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  żółknąca łodyga storczyka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anita
E-mail:  
Data: środa, 2 grudnia 2009 15:14:20
Witam, mam następujący problem: po przekwitnięciu (czyli jakieś 2 miesiące temu)obcięłam storczyki nad 3 oczkiem i do tej pory było wszystko w jak najlepszym porządku tzn. storczyki wypuszczały liście z łodygami nic się nie działo aż do pewnego momentu tzn od jakiegoś tyg u jednego zauważyłam żółknącą łodygę i od 2 dni obserwują to u kolejnego... Co w takim wypadku mam zrobić? Obciąć te łodygi czy zostawić w spokoju i zobaczyć co się będzie działo? Czy jest to możliwe że zbytnio przesuszyłam storczyki?Podlewam je raz na 2 tyg a w pokoju powietrze mam dość suche. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 2 grudnia 2009 18:33:53
Witam

Storczyki niekiedy tuż po zakończeniu kwitnienia "odrzucają" stary pęd i to niezależnie czy był przycięty czy też pozostawiony w całości. Są i takie egzemplarze, które dopiero po pewnym czasie pozbywają się przekwitniętej łodygi, chociaż u niektórych przekwitnięta łodyga żyje długo, dając początek nowym kwiatom. Mam u siebie kilka hybryd phalaenopsis, z których większość "odrzuca" stary pęd po kwitnieniu, a po pewnym czasie z boku rozety, na ogół w miejscu powyżej nasady starego, wyrasta nowy pęd.
Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: czwartek, 3 grudnia 2009 08:37:02
Po pierwsze: jakie to storczyki?
I co to znaczy ze wypuszczały "liście z łodygami"?

Autor: Anita
E-mail:  
Data: czwartek, 3 grudnia 2009 15:09:09
Storczyki są z gatunku Phalaenopsis. wypuszczały liście, a z łodygami nic się nie działo tzn nie robiły się żółte tak jak teraz.

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: piątek, 4 grudnia 2009 09:40:57
A więc po prostu pozwól im ususzyć te łodygi. Storczyk nie musi kwitnąć cały czas.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl