Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Encyclia / Epidendrum ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: czwartek, 6 stycznia 2005 11:05:40
Witam,
proszę o pomoc w rozszyfrowaniu zagadki. W mojej kolekcji mam dwa storczyki:
- pierwszy (na zdjęciach po lewej stronie) kupiłem na Orchidaliach 2004 jako Encyclię cochleata,
- drugi (z prawej strony) przekwitnięty z przeceny u Tomaszewskiego wiosną 2004.
Różnią się między sobą wielkością pseudobulw - pierwszy ma pękate, pięciocentymetrowe, tworzące gęstą kępę; liście po dwa na wierzchołku dochodzą do 15 cm długości. Drugi ma pseudobulwy wysmukłe, piętnastocentymetrowe; liście dochodzące do 30 cm długości.

Ten drugi właśnie zakwitł na obydwu pseudobulwach. Kwiaty z wyglądu są bardzo podobne do pierwszego, nie pachną. Na Encyclii rozwijajły się kolejno na wydłużającym się pędzie przez 3-4 miesiące.

Na forum była kiedyś zagadka, jest też zdjęcie w galerii Orchidarium Encyclii cochleata i Epidendrum Green Hornet. Wiem, że rodzaj Encyclia został wyodrębniony z rodzaju Epidendrum, pod uwagę wzięto charakter kwiatów (obrót o 180 stopni po rozwinięciu się - zjawisko resupinacji, któremu w tym wypadku kwiaty Encyclii nie ulegają). Ale wydaje mi się, że kwiaty tego Epidendrum też nie obróciły się.

Czy ja mam dwa take same kwiaty w kolekcji różniące się jedynie odmianą
Czy może na zdjęciach z prawej strony to rzeczywiście Epidendrum Green Hornet?

Co Państwo o tym sądzą?

pozdrawiam serdecznie,
Piotr Bałdyga

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl
Data: czwartek, 6 stycznia 2005 11:46:28
Witam,

to nie będzie takie proste...

Obie rośliny są bardzo podobne. Mogę tylko napisać jakie ja widzę różnice u moich. Moja Enc.cochleata jest zdecydowanie mniejsza niż Epi. Green Hornet, co może, ale nie musi, być jakąś wskazówką. Natomiast ja dostrzegam różnice w kwiatach. U mnie kwiaty u Epi.Green Hornet mają nieco szersze płatki (pewnie po enc.lancianum?), które zwężają się dopiero przy końcu. Natomiast u cochleaty te płatki są węższe, smuklejsze. Są też różnice w wybarwieniu. U Green Hornet warżka jest nieco jaśniejsza. Tak wyglądają moje...

No i pytanie: czy u Tomaszewskiego bywają gatunki botaniczne? czyli czy mógł Pan tam kupić Enc.cochleata?
Problem mogłoby jednoznacznie rozwiązać tylko badania DNA
W Pana przypadku ja optowałabym za dwoma klonami Encyclii cochleata...

Pozdrawiam
Grażyna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: Jerzy.Dziedzic@orchidarium.pl
Data: czwartek, 6 stycznia 2005 12:22:45
Ja też mam dwie takie rośliny - jedna prawie trzy razy większa niż druga, a obie oznaczone jako Enc. cochleata i obie pochodzące od dość wiarygodnych hodowców. Źródła podają, że ten gatunek ma odmiany różniące się wielkością, więc teoretycznie obie mogą rzeczywiście być różnymi odmianami tego samego gatunku. Osobiście zakładam, że ta mniejsza to na pewno Encyclia cochleata, a ta większa to hybryda.

W wypadku nierozpoznanej rośliny od Tomaszewskiego przyjąłbym raczej, że to hybryda - z dużym prawdopodobieństwem Epi Green Hornet. W handlu trafia się też nazwa Encyclia Octopussy, co jeszcze dodaje do tego bałaganu, bo taka odmiana nie została nigdy oficjalnie zarejestrowana w RHS i nie wiadomo, co to właściwie jest.

A z innych informacji - Encyclia cochleata (poprzednio Epidendrum cochleatum), która ostatnio była znana pod nazwą Prosthechea cochleata, teraz nazywa się Anacheilium cochleatum

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: czwartek, 6 stycznia 2005 15:39:23
Witam,

i kto spamięta, co "mądrzy naukowcy" wymyślają z przenoszeniem roślin z jednego rodzaju do drugiego...... i to prawie codziennie!
To jak z rodzajem Panarica , kto wie co to???

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: czwartek, 6 stycznia 2005 16:12:49
Ja ostatnio widziałem u Tomaszewskiego karteczkę oznaczającą roślinę Encyclia octopussy wbitą w doniczkę z Oncidium...

Moje rośliny różnią się przede wszystkim wielkością, no i może trochę umieszczeniem warżki, a co do nazwy to Ogród Botaniczny w Brnie ma w swojej kolekcji Hormidium cochleatum, króre wygląda identycznie

pozdrawiam,
Piotr

Data: czwartek, 6 stycznia 2005 17:08:51

Witam,

bo Encyclia cochleata i tam była ,
zwariować można , czy to oznacza, że musimy śledzić codzienne "popisy" z przenoszeniem roślin???
Znam kilku wybitnych znawców storczyków, którzy używają nazw tradycyjnych, i to jest chyba najrozsądniejsze .
Dlatego ja mam Encyclię cochleata, Epidendrum prismatocarpum, Epidendrum parkinsonianum itp., itd.....

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Grzesiek
E-mail: gbielecki@op.pl
Data: czwartek, 6 stycznia 2005 18:32:41
Witam, z tego co na szybko wysukałem Panarica to Encyclia lub Encyclium lub Epidendrum lub Hormidium lub Prosthechea a przynajmniej takie sa synonimy
Pozdrawiam Grzesiek

Data: czwartek, 6 stycznia 2005 19:12:20

Witam,

do stworzonego rodzaju Panarica (nazwa od Panamy i Kostaryki, gdzie występują) przeniesiono kilka encyclii/epidendrum, z których nabardziej znane to obecnie:
Panarica ionocentra, Panarica brassavolae i Panarica prismatocarpa.
Ich wspólną cechą jest nie tylko rejon występowania, ale także (podobno!!! ) pewne określone struktury kwiatów, wspólne dla tych wszystkich roślinek
Ciekawa jestem, czy za rok będę miała ciągle jeszcze Panarica prismatocarpa, czy już coś innego

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Robert Kubacki
E-mail: robkuba@tlen.pl
Data: czwartek, 6 stycznia 2005 19:28:57
Witam.
W swojej kolekcji mam zarówno Enc.cochleatę, jak też Epi.Green Hornet.
Rzeczywiście obie rośliny dosyć wyraźnie różnią się wyglądem(wielkość, kwiaty)
ale... przede wszystkim Epi.Green Hornet wydziela intensywny zapach czego nie mogę powiedzieć o Enc.cochleacie.
Pozdrawiam,
r.

Data: piątek, 7 stycznia 2005 10:23:22
To jakby trochę wyjaśnia sprawę, bo kwiaty moich obydwu roślin nie pachną. A że jedna zdecydowanie bardziej wyrosła, to może w nagrodę za jej odratowanie

pozdrawiam,
Piotr

Autor: Dorota
E-mail: d.nikiel@gmail.com
Data: poniedziałek, 11 września 2006 11:52:01
Witam
Chciałam zapytać czy warunki uprawy dla Encycli Cochleata można odnieść do czegoś sprzedawanego pod nazwą Encyclia Octopussy?
Pozdrawiam
Dorota

Data: czwartek, 14 września 2006 16:20:45
Jak najbardziej - Enc. Octopusy to nazwa handlowa mieszańca, który ma duży udział genów Enc. cochleata. Zresztą, jedna z łatwiejszych hybryd w uprawie.

pozdrawiam,
Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl