|
Autor: |
Piotr Bałdyga |
|
E-mail: |
baltyk@kowalska-stiasny.com.pl |
|
Data: |
czwartek, 6 stycznia 2005 11:05:40 |
Witam,
proszę o pomoc w rozszyfrowaniu zagadki. W mojej kolekcji mam dwa storczyki:
- pierwszy (na zdjęciach po lewej stronie) kupiłem na Orchidaliach 2004 jako Encyclię cochleata,
- drugi (z prawej strony) przekwitnięty z przeceny u Tomaszewskiego wiosną 2004.
Różnią się między sobą wielkością pseudobulw - pierwszy ma pękate, pięciocentymetrowe, tworzące gęstą kępę; liście po dwa na wierzchołku dochodzą do 15 cm długości. Drugi ma pseudobulwy wysmukłe, piętnastocentymetrowe; liście dochodzące do 30 cm długości.
Ten drugi właśnie zakwitł na obydwu pseudobulwach. Kwiaty z wyglądu są bardzo podobne do pierwszego, nie pachną. Na Encyclii rozwijajły się kolejno na wydłużającym się pędzie przez 3-4 miesiące.
Na forum była kiedyś zagadka, jest też zdjęcie w galerii Orchidarium Encyclii cochleata i Epidendrum Green Hornet. Wiem, że rodzaj Encyclia został wyodrębniony z rodzaju Epidendrum, pod uwagę wzięto charakter kwiatów (obrót o 180 stopni po rozwinięciu się - zjawisko resupinacji, któremu w tym wypadku kwiaty Encyclii nie ulegają). Ale wydaje mi się, że kwiaty tego Epidendrum też nie obróciły się.
Czy ja mam dwa take same kwiaty w kolekcji różniące się jedynie odmianą
Czy może na zdjęciach z prawej strony to rzeczywiście Epidendrum Green Hornet?

Co Państwo o tym sądzą?
pozdrawiam serdecznie,
Piotr Bałdyga |
|
|