Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Laelia harpophylla
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 31 grudnia 2004 08:19:33
Witam Wszystkich !
Mam prośbę o udzielenie mi rady , jeżeli chodzi o piękną laelię harpophylla.Latem wypuściła 2 nowe zdrowe przyrosty z pochewkami kwiatowymi.
Jesienią , na 2 miesiące przeniosłem roślinę do chłdniejszego , widnego korytarza(+14 stopni C).Ograniczyłem oczywiście podlewanie.W jednej z pochewek kwiatowych ukazał sie pęd kwiatowy , który wolno "idzie" do góry.
Moje pytanie jest następujące : czy zostawić na tym etapie laelię w tym chłodniejszym korytarzu , czy przenieść ją na parapet południowego okna - w cieplejsze miejsce , zwiększając dawki wody - bardzo dziękuję za odpowiedzi i życzę Wszystkim Miłośnikom orchidei - pomyślnego , zdrowego i pełnego obfitych kwitnień storczyków - Nowego 2005 Roku - Jarek z Kielc.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: Jerzy.Dziedzic@orchidarium.pl
Data: środa, 5 stycznia 2005 12:28:12
Okres spoczynku tej laelii wynosi przeciętnie 2 miesiące. Skoro tyle czasu była już uprawiana suszej w chłodniejszych warunkach, raczej spokojnie można ją przenieść do normalego obszaru uprawy.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 5 stycznia 2005 13:25:50
Bardzo dziękuję Panie Jerzy za poradę , czekam z niecierpliwością na kwitnienie tej pięknej laelii(kupionej zresztą na wystawie w Sosnowcu w "Orchidarium")- pozdr. Jarek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl