Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy podlewanie wodą destylowaną jest wskazane?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: sylwia
E-mail:  
Data: piątek, 6 listopada 2009 20:37:58
Proszę o rady i opinie czy woda destylowana nie zaszkodzi pięknym falkom?

Autor: Barbara
E-mail:  
Data: piątek, 6 listopada 2009 21:56:39
Na pewno nie.Ja swoje podlewam tylko nią.Rośliny pięknie rosną i kwitną.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: piątek, 6 listopada 2009 22:11:49
Ja też tak ,,dogodziłam,, kiedyś moim storczykom . Całą zimę podlewałam wodą zdemineralizowaną . Skutek tego był taki że ledwo zdążyłam je odkarmić na lato. Ideałem jest podlewanie wodą zdemineralizowaną i odrobiną nawozu ale zmienianego. Zauważyłam też że jeszcze lepiej rosną gdy są podlewane wodą, ja to nazywam naturalną, z całą tablicą mendelejewa, pozyskiwaną z gór ale tylko z kwaśnych skał lub u podnóży torfowisk . Jeśli ktoś mieszka na Niżu to daleko ma do takich terenów . Pozostają więc nawozy i woda zdemineralizowana. Jeśli jest Pani z Dolnego Sląska to prywatnie mogę podać jakie rejony są odpowiednie. Wodą zajmuję się zawodowo, a storczykom wożę tyle wody że samochód odczuwa obciążenie . Marta

Data: piątek, 6 listopada 2009 22:16:40
Mendelejew był rosyjskim chemikiem wię powinnam napisać : tablicą Mendelejewa . Sorrki. Marta

Autor: sylwia
E-mail:  
Data: piątek, 6 listopada 2009 22:26:10
DZIĘKI za odpowiedzi. Pani Marto mieszkam w okolicach Krakowa

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: sobota, 7 listopada 2009 10:29:39
Ja akurat podlewam tak (storczyki pięknie kwitną):
-przez okres letni na zmianę: jeden tydzień woda destylowana, kolejny tydzień kranówka z nawozem
- zimą i jesienią tak samo ale co dwa tygodnie

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 7 listopada 2009 12:18:57
Witam

Chcąc dogodzić moim storczykom (mam ich niewiele), podlewam deszczówką z trudem zbieraną do misek, wiaderek , które stale stoją za oknem. Mieszkam na wysokim piętrze bez balkonu w wielkim mieście, ale dla upartego nie ma nic niemożliwego. Gdy mam braki deszczówki (wtedy narzekam na suchą pogodę , korzystam z wody oligoceńskiej, której nie zawsze chce mi się wozić, bo jestem niezmotoryzowana, a destylowana niestety kosztuje sporo.
Agnieszka

Autor: Mlaczek
E-mail:  
Data: sobota, 7 listopada 2009 12:31:52
Ja podlewam swoje storczyki woda z filtra RO z dodatkiem nawozu. Co jakiś czas podlewam tylko woda bez nawozu żeby wypłukać nadmiar składników odżywczych.Rośliny rosną i kwitną bardzo ładnie. Uważam że montaż takiego filtra który na allegro można kupić już za 150 zł jest bardziej opłacalny niż kupowanie wody destylowanej w butelkach.

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: sobota, 7 listopada 2009 18:49:42
5 litrów wody destylowanej w markecie Tesco kosztuje tylko 2,59 zł!!!!

I to starcza bynajmniej mi, na dwa podlewania!! A mam 55 storczyków!

Data: sobota, 7 listopada 2009 20:04:18
Te 150 zł za filtr jest interesujące. Dziękujemy za inforację. Trzeba się rozejrzeć. Marta

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: sobota, 7 listopada 2009 20:21:28
Ale policzcie ile wody się marnuje

Autor: Mlaczek
E-mail:  
Data: niedziela, 8 listopada 2009 11:25:59
Nie są to jakies wielkie ilości rachunki za wode sa takie jakie były.

Autor: Krzysztof
E-mail:  
Data: wtorek, 10 listopada 2009 15:06:02
A ja od 16 lat podlewam swoje rośliny wodą z kranu.

Autor: Edyta
E-mail:  
Data: piątek, 13 listopada 2009 11:22:49
Nie ma co przesadzać ...
Ja również jak Krzysztof od lat podlewam kranówką ,storczyki mają się świetnie .Zamiast marnować pieniądze na kupno wody destylowanej można kupić nowe okazy storczyków
pozdrawiam ciepło
Edyta

Data: piątek, 13 listopada 2009 22:31:16
Przecież to zależy tylko i wyłącznie od twardości wody = kranówy w danej miejscowości. Proszę początkujących nie wprowadzać w błąd. Marta

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 14 listopada 2009 16:38:17
Witam

Mieszkam niestety w Warszawie i wolę używać do podlewania storczyków nałapanej deszczówki, choć podobno nie powinno się w dużych miastach takiej stosować. W mojej okolicy na szczęście nie ma już zakładów przemysłowych, tylko banki, hotele itp. Natomiast wiślana kranówka budzi wiele zastrzeżeń . Ja nawet herbaty od lat z niej nie pijam... Czasem używam dla storczyków tzw. oligoceńskiej z osiedla, ta jest gratis w ilościach ile kto udźwignie .
Pozdrawiam, Agnieszka

Autor: kamil
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: sobota, 14 listopada 2009 19:26:22
Moja koleżanka z Wa-wy uzywa wody z filtra Brita... i mówi że storczyki bardzo dobrze wygladają.

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: niedziela, 15 listopada 2009 17:51:19
Ja też filtruję filtrem Brita i w 100% się zgadzam, że storczyki mają się świetnie.
Sam filtr kosztował ok. 70zł, a potem co miesiąc wymienia się... nazwijmy to ,,wkładki", za 20zł.
Ja używam filtra do 25 storczyków, a moja mama w kuchni, więc do mniejszej liczby roślin taka ,,wkładka" starczy na trochę dłużej

Autor: RR
E-mail: r.nis80@gmail.com
Data: środa, 7 lutego 2018 15:38:22
Widocznie woda z kranu jest bardzo miękka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl