Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  czerwce
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: środa, 21 października 2009 12:48:37
Witam, moja encyclia cochleata została zaatakowana przez czerwce. Wypuściła kolejno 3 kwiatki, aż nagle kwiatki zaczęły żółknąć i okazało się, że cała łodyga kwiatowa się lepi i jest czymś oblepiona. Oglądałam pod lupą ale to się nie ruszało , nie widać było żadnych nóg - dopiero poszukiwania w internecie różnych szkodników dały rezultat - ustaliłam, że są to czerwce. Wprawdzie znalazłam porady jak z nimi walczyć, ale może ktoś ma doświadczenia w skutecznej walce z tymi szkodnikami i mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami i wiedzą praktyczną w tym zakresie. Będę wdzięczna! Sprawa pilna! Boję się o całą pokaźną kolekcję! Dodam jeszcze, że umyłam cały kwiatek i odizolowałam od innych /nie znalazłam na innych stojących w pobliżu tych szkodników/ ale niestety są znów! Bez jakiegoś preparatu pewnie się nie obędzie. Pozdrawiam. Wanda

Autor: grzesiek
E-mail:  
Data: środa, 21 października 2009 13:35:24
Proponuje zastosować confidor dawkowanie na opakowaniu.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 21 października 2009 16:14:48
A ja stosuję doglebowe brykiety (0,5 tabl. na doniczkę) Provado Combi. Nie trzeba pryskać i zabijają też przędziorki . Marta

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: środa, 21 października 2009 19:41:19
Pani Marto a gdzie mozna nabyc owe brykiety?

Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: środa, 21 października 2009 21:47:15
Witam, dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że uda mi się zwalczyć to paskudztwo i cieszyć się nowymi kwiatkami.

Autor: R
E-mail: rawska@op.pl
Data: piątek, 23 października 2009 08:19:18
Pani Miro, w każdym Obi,Castoramie,Leroy nepewno są!proszę pytać o Provado w tabletkach. Sama z powodzeniem stosuję do walki z robactwem
pozdrawiam Magda
acha, jeśli ma Pani u siebie giełdę kwiatową to tam powinna być taniej!

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: piątek, 23 października 2009 16:27:02
Bardzo dziekuję.Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl