Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  ORCHIDARIUM - niemiły zapach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: poniedziałek, 12 października 2009 22:20:14
Bardzo proszę o radę. Posiadam orchidarium , gablotę pełną storczyków. Niestety w całym pokoju, w którym się znajduje ( 20m/kw.) czuć dość niemiły zapach podobny do zapachu ziemi. Jest to dość uciążliwe. Wentylatory ( 12 cm - 4szt.) są włączane automatycznie co 1 godz. na ok.10 min. Zraszam ręcznie codziennie rano. Bardzo proszę o radę jak się pozbyć tego zapachu oczywiście nie pozbywając się roślin. Jak widać na zdjęciach posiadam rośliny na podkładkach i w doniczkach.

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 13 października 2009 17:49:24
Krasnalu w moim orchidarium też jest intensywny zapach ale taki raczej wilgotnego lasu, nie jest brzydki. Jednak w pomieszczeniu w którym stoi gablota nic nie czuć (25m z otwartą kuchnią i otwartym przedpokojem), zapach jest wyczuwalny po wsadzeniu głowy do gabloty albo po otwarciu drzwi od orchi. Wentylatory (też 4 szt.) chodzą praktycznie non stop poza nocą (za bardzo buczą i nie daja spać) Może pomieszczenie, w którym masz gablotę jest zbyt szczelne albo panuje w nim duża wilgotność i stąd trudności z usunięciem zapachu? Na zdjęciach widać, że masz jeszcze inne gabloty z roślinami

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: wtorek, 13 października 2009 21:13:50
Mam jeszcze tylko 1 mniejszą gablotkę ale ona jest bezwonna

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 13 października 2009 23:46:27
Może, któreś z podłoży za bardzo zbutwiało i wydziela taki zapach? Albo trzeba jednak dłużej wentylować gablotę?

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: środa, 14 października 2009 18:01:37
Witam!
Proszę poczytać wypowiedzi ze strony :
http://www.storczyki.org.pl/forum/wiadomosc.php3?forum=storczyki&watek=9597&nr=9597&ofs=92
Może coś się wyjaśni.
Powodzenia, Mery.

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: czwartek, 15 października 2009 09:45:10
Witam,

Mery, jest pani dla mnie czymś wyjątkowym w tym pędzącym świecie, podać link do tekstów z 2005 roku. Jak pani to robi?

Dzisiaj po wielu latach zajmowania są storczykami, poradzę tak:
- ma pan w tym jednym orchidarium zły stosunek wodno powietrzny, który powoduje , rozkłada się szybciej podłoże, gdzieś porasta grzyb
- trzeba szukać
- wspomniany PHYSAN (info z 2005 roku)używam do dziś, pojechałam po niego do Drezna. Sprawdza się. Wiem, że inni go też używają, więc też się sprawdza.

pozdrawiam
ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl