Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  pomocy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ola
E-mail: wolczeczek@go2.pl
Data: poniedziałek, 12 października 2009 19:22:32
Zawsze mi się podobały storczyki,ale się bałam,że nie będę umiała odpowiednie o nie zadbać,więc nie miałam odwagi kupić ten kwiatek.Wczoraj mój mąż zrobił mi niespodziankę i przyniósł rano do łóżka kwitnący storczyk przesadzony do szklanej doniczki w zwykłą ziemię.Płaczę jak głupia.Przeczytałam z 20 artykułów w internecie,ale i tak nie wiem co mam teraz robić i czy uratuję kwiatek w którym się zakochałam od pierwszego wejżenia.Proszę doradzcie co mam robić.Błagam i z góry dziękuję.

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: poniedziałek, 12 października 2009 19:44:33
Nie płakać tylko kupić grube podłoże do storczyków (podejrzewam ,że ten storczk to Phalaenopsis)doniczkę z dużymi otworami, najlepiej taką przezroczystą (aby można było obserwować stan korzeni i ich wilgotność) i czym prędzej przesadzić storczyka.
Powodzenia

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: poniedziałek, 12 października 2009 19:49:52
A.......i poczytaj troszkę forum-napewno znajdziesz odpowiedzi na nurtujace
Cię m pytania.A jak nie-to pytaj.Życzliwi pomogą.Powodzenia.
Zapomniałam dodać że zaatakuje Cię nieuleczalna choroba-storczykomania.

Data: poniedziałek, 12 października 2009 19:51:47
Dziękuję.A jak dużo podłoża muszę wsypać do nowej doniczki?Ma być bardzo lużno czy tak średnio?

Data: wtorek, 13 października 2009 07:28:39
Ja na dno daję warstwę keramzytu i pózniej trochę podłoża.Następnie umieszczam korzenie storczyka i dosypuję resztę tak,by storczyk trzymał się w doniczce.

Data: wtorek, 13 października 2009 09:52:25
Pani Mirko a czy ja mogą przesadzić kwiatek odrazu do szklanej doniczki,ktorą mam?Bo ja na zdjęciu u Pani widzę,że kwiat rośnie w jednej,która stoi z kolei w drugej.Też mam kupić drugą?Bo mój kwiatek był w takiej płastykowej doniczce,którą mąż s synem rozcieli nożyczkami,bo przecież nie wypada dawać kwiat w czymś tak brzydkim. Dlaczego inni faceci znają się na kwiatach doniczkowych i lubiją je,a inni mówją,że to trawa?

Data: wtorek, 13 października 2009 13:33:13
Olu-myślę że mogę tak pisać...większość mężczyzn nazywa je trawą.Brak poczucia piękna chyba mój też.
Doniczka w której rośnie storczyk ma dookola porobione otwory-by zachodziła cyrkulacja powietrza.A ta zewnetrzna-to osłonka.Z jednej strony utrzymuje wilgotność a z drugiej ozdoba.W szklanej nie porobisz otworow więc radziłabym plastikową.Ja wykorzystałam też małe wiaderka po kapuście/kiedy nie miałam typowych/.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl