Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z doniczką.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: wtorek, 6 października 2009 17:13:45
Witajcie! Mam zapytanie w imieniu mojej cioci- niestety sama nie wiem jak jej pomóc...Chodzi o doniczkę.
Ciocia ma Falka w zwykłej plastikowej doniczce i dostała piękną szklaną doniczkę,która niestety nie ma odpływów a na dodatek w srodku ma hmm jakby to nazwac?? szkalny wypustek>? takie wzniesienie dosłownie....Jak wsadzi sie jedną doniczke w drugą to przez te wzniesienie plastikowa doniczka mocno wystaje co brzydko wyglada....
Co radzicie?? Czy mozna posadzic Falka do szklanej doniczki bez odpływów?? I jak go wtedy podlewac??

Prosze o pomoc!

Autor: Monika
E-mail:  
Data: wtorek, 6 października 2009 18:49:48
Boze jakby kazdy mial takie problemy jak ty to nie wiem co by bylo.Zrob dziure w plastikowej i wsadz.

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: wtorek, 6 października 2009 19:30:36
Poszukaj takiej plastykowej doniczki, która ma wgłębienie w dnie - negatyw tej szklanej osłonki- ja takie kupiłam w Orchidsklepiku.
Jednak lepiej jeśli doniczka plastykowa jest ciut mniejsza od osłonki szklanej i "nie do końca wypustki wchodzi" wtedy jest zachowana cyrkulacja powietrza w bryle korzeniowej

pozdrawiam
Małgorzata

Autor: titus
E-mail:  
Data: środa, 7 października 2009 08:12:58
Stłucz szklaną doniczkę. Szklane doniczki to samo zło dla storczyków...

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: środa, 7 października 2009 11:50:59
Witam

Też jestem sceptycznie nastawiona do szklanych doniczek, chociaż nawet na ostatnim kiermaszu storczyków, na jednym stoisku mieli takie szklane. Przyciagały uwagę, bo wygladały z daleka jak kryształ . To ma jakis sens tylko dla kogoś kto kupuje storczyka wyłącznie jako upominek, a nie z zamiarem dalszej uprawy w takim naczyniu. Najlepiej pozostawić w tradycyjnej plastikowej doniczce, a ew. dla dekoracji można włożyć do wiklinowego koszyczka, bo osłonki bez otworów też się nie nadają.

Agnieszka

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: wtorek, 13 października 2009 20:33:42
A ja 2 lata uprawiam już falki w takich doniczkach, z tą różnicą, że jako podłożę stosuję keramzyt dużej granulacji, tylko czysty keramzyt.
Nalewam trochę wody na dno, a gdy wyschnie, ponownie wlewam. Kuleczki keramzytu ,,przekazują sobie" wodę z dna do góry. Podłoże jest cały czas wilgotne (oczywiście gdy na dnie jest woda), ale korzenie nie gniją, gdyż duża granulacja sprawia, że powietrze dociera do wszystkich korzeni.
To w miarę estetyczne, bezpieczne (nie grozi przelaniem rośliny), no i bardzo wygodne.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl