Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Obcinac pędy czy nie?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Storczykowa panna
E-mail:  
Data: środa, 23 września 2009 10:15:54
Chodzi o Phanelopsis. Prosze o radę. Mój piękny storczyk przekwitl, zostal mu jeden kwiat. Czytam sporo na temat tych kwiatów i wiem, że są dwie szkoły. Podcinania przekwitłych pędów i zostawiania ich. Proszę o rede, jak z nim teraz postępować.

Autor: KRASNAL
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: środa, 23 września 2009 10:27:38
Jeśli roślina będzie chciała to sama "odrzuci" pęd (uschnie). Czy w naturze ktoś obcina roślinom przekwitnięte pędy kwiatowe?. Ja osobiście nie obcinam pędów i czasami zdarza się, że zakwitną na starym pędzie.

Autor: Storczykowa panna
E-mail:  
Data: środa, 23 września 2009 10:39:50
W takim razie prosze jeszcze o informację jak teraz mam go pielęgnować? POdlewać tak jak zawsze? Do tej pory co ok 7-10 dni robiłam mu "kąpiel" w wodzie na ok godzinke. Co drugie podlewanie nawoziłam...

Autor: Agata
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: środa, 23 września 2009 14:15:15
No tak ale w naturze rosną tylko botaniczne storczyki i wiadomo że takim się pędów nie obcina a tu mamy do czynienia z hybrydami.
Ja powiem od siebie że obcinam pędy kwiatowe nad trzecim lub czwartym oczkiem,wtedy chętnie się rozgałęziają lub wypuszczają "keiki".

Autor: patrykgiel
E-mail: patrykgiel2@o2.pl
Data: piątek, 18 grudnia 2009 10:21:37
roślina bardziej estetycznie wygląda gdy się wytnie u podstawy pęd kwiatowy i wypuści nowy, z resztą w książkach specjalistycznych wszyscy radzą wycinać !

Autor: Agatka
E-mail:  
Data: piątek, 18 grudnia 2009 19:35:37
Obcinać czy nie to kwestia wyboru właściciela. Można próbować, uprawiając storczyki, obu sposobów i dopiero po własnych doświadczeniach zdecydować jak postępować. Według moich obserwacji obcinanie nad 3 oczkiem nie daje gwarancji, ani nawet większego prawdopodobieństwa wypuszczenia keiki czy rozgałęzienia się. Tu nie ma żadnych reguł i niczego nie można stwierdzić kategorycznie.

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: piątek, 18 grudnia 2009 21:16:17
Witam.
Po obcięciu u niektórych Phalaenopsisów można czekać 3 lata na następne kwitnienie.O ile sobie przypominam to wielkokwiatowe lepiej przycinać,a barwne nie.
Pozdrawiam.

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: piątek, 18 grudnia 2009 22:44:45
Ja zazwyczaj nie obcinam nic co nie zostało odrzucone przez roślinę ale czytałam ciekawy wątek o obcinaniu lub nie łodygi kwiatowej Phalaenopsis
http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=10284.0
pozdrawiam
Małgorzata

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl