Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  gniją kwiaty pophiopedilum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomasz Kuliński
E-mail: qla@infinit.com.pl
Data: wtorek, 22 września 2009 09:00:42
Witam,

Posiadam Paphiopedilum insigne, które kupiłem kwitnące. Po ok. pół roku ponownie chciało zakwitnąć na dwóch nowych "rozłogach". Gdy kwiaty (zawiązki na kwiaty) miały jakieś 3cm zgniły (oba). Co moż być tego przyczyną?

Pozdrawiam
Tomek

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: piątek, 20 listopada 2009 17:55:44
Witajcie! Mam ten sam problem co kolega,ale z hybryda Paphiopedilum....co mogło byc przyczyna zgnicia pochewki kwiatowej.Moze za male oświetlenie??

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: sobota, 21 listopada 2009 14:14:58
Witam
Jeżeli można coś powiedzieć bez oglądania rośliny - to przyczyny mogą być dwie. Pierwsza to zalegająca wilgoć w zakamarkach pąka kwiatowego ( np po podlewaniu czy zraszaniu ) i rozwój chorób grzybowych. Druga to zamieranie pąków kwiatowych w niesprzyjających warunkach uprawowych ( np. zbyt młoda roślina, za mało nawozów, złe warunki środowiskowe). Pozostaje więc opryskanie roślin środkiem grzybobójczym ( kilkakrotnie co 10-14 dni ) i cierpliwe czekanie aż storczyk zaszczyci nas swoimi kwiatami ( często trzeba czekać kilka lat ) .
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Monika
E-mail:  
Data: poniedziałek, 23 listopada 2009 00:06:24
Paphiopedilum są bardzo wrażliwe na nadmiar wody.

Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: poniedziałek, 23 listopada 2009 16:13:36
Tylko,ze w moim przypadku jak pojawiła się pochewka kwiatowa storczyk nie był zraszany (wogóle w swoim zyciu nie był zraszany) no i zaczełam mniej podlewac....

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 23 listopada 2009 17:30:40
To proszę sprawdzić czy nie jest konieczne przesadzenie storczyka, a na pewno solidnie przepłukać podłoże . Dobrze też zrobi dodanie szczypty preparatu wapniowego ( ja stosuję preparat do wapnowania trawników ) najlepiej z dodatkiem magnezu i kilku granulek Osmocote.
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl