Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Gnijące przyrosty Dendrobium harvyeanum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@interia.eu
Data: czwartek, 10 września 2009 12:40:38
Moje Dendrobium harvyeanum wypuściło na wiosnę 4 przyrosty,które po wyrośnięciu do 1 cm zczarniały,tak po prostu.Nie tak dawno znów pojawiły się przyrosty i keiki.Miały już korzonki i znów zgniły. Zostały tylko keiki.
Zaznaczam,że podlewając roślinę nie leję po przyrostach.
Stało się to,gdy postawiłam storczyk razem z innymi wniesionymi ze dworu,wcześniej stał w domu.Jeszcze wcześniej na dworze.
Czytałam,że lubi wysoką wilgotność.Czy naprawdę?
Proszę o radę i pomoc.
Pozdrawiam.

Autor: Piotr Zientarski
E-mail:  
Data: poniedziałek, 14 września 2009 13:45:04
Pisze Pani, że jeszcze wcześniej stał na zewnątrz, ale czy był osłonięty przed deszczem? Dendrobium harveyanum lubi wysoką wilgotność ale jak rzadna roślina nie może być zalewany cały czas, tymbardziej jak mieliśmy w czerwcu i lipcu cały czas deszcze.
Proponuję ograniczyć podlewanie, pędy nie wrócą ale roślinie pomoże.
Pozdrawiam
Piotr Zientarski

E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: poniedziałek, 14 września 2009 20:41:03
Witam i dziękuję za zainteresowanie się moim tematem.
Otóż ta roślina stała z innymi storczykami pod szklanym daszkiem.Nie stawiam storczyków bez zadaszenia ze względu na zimne nocne deszcze.Postawiona była jak inne na tacce z wodą,ale woda nie dosięgała doniczki,bo doniczka
stała na kratce.Wilgotność była odpowiednia jak mi się wydawało.I wtedy te młode przyrosty zaczęły czarnieć.
Dendrobium postawiłam między kaktusami,ale,że było za gorąco wniosłam je do domu.Stało sobie w ganku i tam nie było zbytniej wilgoci,raczej sucho.Zobaczyłam też,że roślina ponawia wzrost przyrostów.Niezmiernie mnie to ucieszyło.Pomyślałam,że wolałaby stać w odpowiedniejszym miejscu i postawiłam moje harveyanum na tacce z keramzytem razem z innymi storczykami.I stało się to samo.Po jednej nocy!
Teraz stoi znów osobno i drżę przy każdym podlewaniu.Stare przyrosty się zmarszczyły,a ja boję się wlać więcej wody.
Co robić?

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: poniedziałek, 14 września 2009 21:07:09

Witam,

prawdopodobnie nocne temperatury były za niskie , bo to Dendrobium letnią nocą powinno mieć ponad 20 stopni. A zbyt niska temperatura łącznie z wysoką wilgotnością i być może słabym jeszcze systemem korzeniowym nowych przyrostów dały w rezultacie zagniwanie nowych przyrostów.

Sądzę, że roślinę trzeba nieco przesuszyć i jeszcze trzymać w cieple...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: wtorek, 15 września 2009 22:39:18
Witam.
Dziękuję za porady.Właśnie tak zrobiłam,jak radził mi pan Piotr.
Pani Grażyna pewnie strzeliła w dziesiątkę.Dendrobium stało na dworze.Od dawna już jest w domu.Te ostatnie 3 przyrosty jakoś się utrzymują,więc może nie będzie takiej tragedii.
Po dzisiejszym podlaniu roślina jakby ożyła,nawet listki wydają się być sztywniejsze i uniosły się lekko do góry.Z przyrostami na razie w porządku.
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

Autor: Lukasz Wisniewski
E-mail:  
Data: piątek, 23 października 2009 21:51:46
Tesz mam mam ten problem z harveyanum.
Roslina na wiosne wypuszczala 5 nowych przyrostow,,,niestety jak wczesniej wspomniano, z nocy na noc zrobily sie czarne. Rosnie w slonecznym miejscu, gdzie storczyki takie jak D.densiflorum, sulcatum, chrysotoxum itp, rozwijaja sie wspaniale.
Tylko jeden jedyny przyrost wyrosl na pseudobulbe, inne zczarnialy

Data: sobota, 24 października 2009 23:55:28
Witam,
moje Dendrobium stoi w domu.Z tego co urosło w tym roku pozostał mu jeden przyrost i keiki,z których wypuszcza przyrosty.Nie będę go jednak chłodzić,poczekam,aż przyrosty urosną.Wolę,aby przeżyła roślina.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl