Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  moje maleństwa
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: pysia34
E-mail: barbarakrawczyk@wp.pl
Data: niedziela, 6 września 2009 23:32:28
dorzucę do Waszych prezentacji moje marne trzy grosze

DRACULA TUBEANA

MASDEVALLIA SANTA IGNEA

BULBOPHYLLUM JACOBSONII - jeszcze nie rozkwitnięte drugie kwitnienie po miesiącu

ANGRAECUM ELEPHANTINUM

HABENARIA MEDUSAE

PROMENEA XANTINA

DENDROBIUM UNICUM

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: poniedziałek, 7 września 2009 07:52:47
Ładne, ładne, a najbardziej podoba mi się ta Habenaria i Dendrobium,
tylko że unicum wygląda tak:

http://www.orchidspecies.com/dendrobiumunicum.htm

Autor: Czarek
E-mail: avecezar17@op.pl
Data: poniedziałek, 7 września 2009 07:53:34
Dracula też ciekawa

Data: poniedziałek, 7 września 2009 10:41:52
sorki nie to zdjątko unicum jest pomarańczowe pomyliłam zdjątka już dodaje właściwe to jest Dendr. LAEVIFOLIUM oczywiście tutaj moje unikum - miało aż 5 kwiatów trudno zmniejszało się to zdjątko i w końcu omyłkowo zapisałam nie to
dodatkowo wrzucam
oczywiście unicum

PHALAENOPSIS FIMBRIATA

Data: poniedziałek, 7 września 2009 10:43:55
robienie zdjęć jest trudniejsze niż doprowadzenie niejednego storczyka do kwitnienia - przepraszam za jakość jakieś wskazówki jak robić zdjątka?

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 7 września 2009 10:47:27
grr, i mialem juz dlugi post ale zapomnialem wpisac imienia i wszystko przepadlo - moze cos daloby sie z tym zrobic Jerzy??

A wiec :

Ladne kwitnienia, Dendrobium juz sie wyjasnilo, wiec ok!

Dracula super!

Masdevallia ma zupelnie inna nazwe jest to Masdevallia sanctae-inesae i to wspaniale kwiaty z bliska!!

Habenaria tez fajna, mi z nia sie jednak nie udalo

W nazwie Promenea xanthina za braklo 'h'

Gratuluje kwiatow

Pozdrawiam

Piotr M

Data: poniedziałek, 7 września 2009 11:15:20
Dzięki najtrudniej jest doczekać się kwiatów, choć cieszy również to że widzę gdy przekorzenia się z bólem roślinka, wypuszcza nowe liście i pędy. Gdy adaptuje się do mioch warunków Zbyt mało jeszcze wiem i sporo błędów popełniam w swojej nieświadomości. Co do błędów hm często sami sprzedający je popełniają pomijając słabo czytelne etykiety A moim błędem jest niesprawdzenie czasami po prostu zbyt mało czasu na takie "drobiazgi" na to konto wolę czas poświęcić na pielęgnację i wyłapywanie hultajów niż szukanie po książkach lub internecie. Zresztą to taka przypadłość...czytam mnóstwo książek ale autor i tytuł niekoniecznie przykuwa moją uwagę...a otwierając książkę po kilku wersach opowiem ją całą podobnie chyba ze storcykami wystarczy piękno i nazwa rodzajowa pewnie po kilku kwitnieniach będę pamiętać poszczególne nazwy już bez błędów

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: poniedziałek, 7 września 2009 21:58:39
Witam.
Pani Basiu,maluszki są przepiękne,wszystkie.Z nich mam tylko D.unicum.Myślałam o Drakulach,są ciekawe.
Gratuluję pięknych kwitnień.
Pozdrawiam z Roztocza

Data: wtorek, 8 września 2009 08:41:13
Dzięki tym bardziej się cieszę , że param się od niedawna tymże kosztownym hobby, swoje orchidarium mzałożyłam w grudniu a szklarnie dwa miesiące wcześniej, a momo to sporo roślinek mi kwitło w tym roku
retsepia już trzykrotnie, niestety zdjęcia nieostre, z 2 stanhopea tigrina zakwitła mi jedna a ludzie czekają i nic. Drakule są świetne moja miała dużo kwiatów, choć nie wszystkie kwitły, niektóre zasychały na pędzie ale wypuściłą właśnie kolejne dwa pędy kwiatowe. Ładnie wygląda mordka -czyli Mandeswalia ale krótko kwitnie, choć na pędzie kwitnie po kolei u szczytu kolejny kwiat. Właśnie czekam bo rozwija się ANGRACECUM GERMINIANUM jego kwiat pojawi się niebawem.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl