Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy to szkodniki? Jak z tym walczyć...?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Neta
E-mail: bezsenna77@wp.pl
Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 21:47:40
Witam Was serdecznie.
Czytam sobie to forum i szukam podobnych problemów ze storczykami jak u mnie... ale mam phanelopsisy dwa kwitnące. Jeden z nich fioletowy został kupiony na giełdzie kwaiatowej miał bardzo dużo pączków. Co prawda przeczytałam, że może się aklimatyzować i zrzucać pąki - więc za bardzo się nie przejęłam kiedy odpadły wszystkie najmniejsze pączki, ale potem na forum przeczytałam że może to być przyczyną braku podlewania (poję je 1x w tygodniu). Więc zwiększyłam częstotliwość do 2 x ale zdziwilam się bo jeden z kwiatków który juz pięknie rozkwitł więdnie i nie jest to najstarszy kwiat a najmłodszy nie wiem dlaczego. Poza tym pod spodem sa 2 małe liście ok 5-6 cm ktore robia sie żołte. I na jednym liściu jest takie dziwne coś.

Z innym storczykiem mam inny problem...

Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: piątek, 21 sierpnia 2009 15:41:08
Proszę zajrzeć, jak wyglądają korzenie tych falenopsisów. Wydaje mi się, że podlewanie 2 razy w tygodniu to za często, choć trudno stwierdzić jednoznacznie. Ta plama na liściu to może być cokolwiek-ale jeśli się nie powiększa, nie ma co się martwić. Tak samo żółknięcie najstarszych liści to naturalny objaw, choć może być spowodowane zagłodzeniem rośliny lub zalaniem korzeni. Natomiast Pani problem z innymi storczykami to nic innego, tylko zgnilizna bakteryjna (tak na oko mi sie wydaje). Proszę zastosować Biosept lub Biochikol. Pozdrawiam

Data: piątek, 21 sierpnia 2009 20:10:06
przez doniczkę korzenie wydaja się byc ok.
Czy moge zmienić mu podłoże gdy kwitnie ? Wtedy dokładnie obejżę korzenie...

Data: piątek, 21 sierpnia 2009 20:11:24
co do zagłodzenia.... hmmm nawożę storczyki raz na 2 tygodnie...

Data: piątek, 21 sierpnia 2009 20:45:16
Hmmmmm.... Nie jestem guru Napisałem to, co wydaje mi się słuszne. Te falenopsisy mogą się po prostu aklimatyzować, stąd zrzucanie pąków i szybkie starzenie się kwiatów. Trzeba czekać, a nóż widelec wszystko wróci do normy Nawożenie raz na 2 tygodnie? Ja robię to przy każdym podlewaniu, ale w maleńkich dawkach. Poza tym, tak jak wspomniałem, żółtkięcie najstarszych liści to NATURALNY objaw. Pozdrawiam

Data: piątek, 21 sierpnia 2009 20:47:20
Aha-nie wolno przesadzać w czasie kwitnienia. No, chyba że obetnie się pęd kwiatowy, ale to zupełnie zbędne, lepiej poczekać, aż roślina sama przekwitnie.

Data: piątek, 21 sierpnia 2009 22:18:20
ok dziękuję za pomoc. Powalczę z tą zgnilizną....

Autor: mania
E-mail:  
Data: niedziela, 23 sierpnia 2009 10:41:35
ja przesadzałam w czasie kwitnienia bo zagnieździły sie ziemiórki aż 2 razy i nic się nie stało.trzeba najpierw napoić kwiatka potem usunąć zgniłe korzenie,zasypać węglem drzewnym.przesadzić i długo nie podlewać tylko zraszać korzenie powietrzne.nalezy tylko to zrobić bardzo ostrożnie aby nie uszkodzić rośliny a będzie ok.

Data: poniedziałek, 24 sierpnia 2009 21:20:37
W ciągu tych kilku dni opadły mi wszystkie kwiatki z jednego pędu, dzisiaj przesadziłam, na moje oko korzenie miał zdrowe było tylko kilka "zgnitych"a raczej bardzo mokrych. Usunęłam a rany potraktowałam cynamonem i ledwo go zmieściłam do osłonki tyle miał korzeni.
Jeżeli korzenie są ok - to nie wiem co mu jest ....

Data: poniedziałek, 7 września 2009 19:55:32
Witam ponownie....
Więc fioletowy zrzucił wszystkie kwiaty i pąki długo się nie nakwitł biedaczek.
A co do storczyka ze zgnilizną bakteryjną - pomimo pryskania, odpadł mu liść ten na samej górze i zastanawiam się czy to nie przeszkadza w dalszym rozwoju rośliny... czy będzie nadal rósł?

Autor: Elżbieta Ziąbkowska
E-mail: jaeuterpe@gmail.com
Data: poniedziałek, 7 września 2009 20:26:55
Witam.
Jeżeli cała góra jest zainfekowana to niezbyt dobrze,ale może wypuści z boku nowy przyrost,albo keiki.Tak było u koleżanki.
Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl