Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nawóz
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 11:43:34
Witam. Niedawno zauważyłem, że po dodaniu nawozu (Pokon do storczyków) do wody po chwili pojawia się zmętnienie (wytrąca się biały osad). Myślałem, że to wina nawozu, ale przy zastosowaniu wody destylowanej zmętnienie nie występuje. Do podlewania używam wody przegotowanej z sokiem z cytryny. Nie stać mnie ani na używanie wody destylowanej, ani na zakup filtra RO; nawet deszczówka jest w tej chwili poza zasięgiem. Stąd moje pytanie: czy zaobserwowane zjawisko może jakoś zaszkodzić moim storczykom i jeśli tak, to jak mam temu zaradzić? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 12:05:42
Wydaje mi się, że wytrącają się jakieś cytryniany.

Lepiej byłoby pozostawić taką wodę do odstania, natomiast wydaje mi się, że wytrącone sole nie powinny być tak szkodliwe, jak te rozpuszczone w wodzie. Generalnie celem używania wody demineralizowanej jest niedopuszczenie do przesolenia podłoża. W wypadku nieużywania deszczówki czy wody z RO, wystarczy zwykle coroczne przesadzanie (wymiana podłoża).

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: czwartek, 20 sierpnia 2009 12:21:56
Bardzo Panu dziękuję. Aż mi głupio, że to właśnie Pan pomaga mi w rozwiązniu problemu, który może wydawać się błahy... Tym bardziej jestem wdzięczny. Pozdrawiam

Data: niedziela, 23 sierpnia 2009 12:53:52
Witam ponownie.
Jednak to nie cytryniany stanowią wspomniany wyżej osad. Wykonałem próbę polegającą na dodaniu nawozu do:
-wody z kranu (nieprzegotowanej),
-wody przegotowanej,
-wody przegotowanej z dodatkiem soku z cytryny,
-wody destylowanej (czystej),
-wody destylowanej z dodatkiem soku z cytryny.
Zmętnienie wystąpiło w trzech pierwszych przypadkach. Winę za to widocznie ponosi zbyt duża twardość. Może to fosforan (V) wapnia wytrąca się z roztworu? Już się w tym pogubiłem Najgorsze jest to, że nic nie mogę na to poradzić, ale na razie rośliny się nie buntują, więc przeżyję Pozdrawiam

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 24 sierpnia 2009 17:03:19
Można jeszcze tę paskudną kranówę mieszać z wodą zdemineralizowaną np. pół na pół . W dużych centrach handlowych można kupić pojemniki pięciolitrowe za prawie 3zł . Trzeba zajrzeć na stoisko z akcesoriami samochodowymi. Np. w Carrefourze woda ta jest stale. Można też w podobnej cenie i objętości kupić wodę pseudomineralną. Tylko trzeba przestudiować skład. Nie może mieć więcej niż 80mg/dm3 jonów wapnia. Te nisko zmineralizowane są właśnie tańsze. Trzeba szukać. Kiedyś Laguna była niezła. Marta

Data: poniedziałek, 24 sierpnia 2009 17:50:02
Dziękuję za odpowiedź. Kiedyś stosowałem wodę destylowaną do podlewania, ale wtedy miałem tylko kilka storczyków, teraz byłoby trochę za drogo. Używam jej tylko do zraszania. Ale 3 zł to rozsądna cena, więc poszukam Pomyślę jednak przyszłościowo i zainwestuję w filtr RO, jeśli tylko wpadną jakieś grosze pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl