Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy to keiki ??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mateusz Wrona
E-mail:  
Data: środa, 19 sierpnia 2009 15:51:57
Dzień dobry,

Kupiłem Dendrobium Nobile ale kwiat wygląda tak jakby miał dwa keiki. Proszę o rozpoznanie.

Autor: titus
E-mail:  
Data: środa, 19 sierpnia 2009 16:13:29
Jeżeli nie miał fiszki z nazwą, to jest to na 100% hybryda, na moje oko hybryda z dendrobium nobile, ale trzeba czekać do zakwitnięcia.

E-mail:  
Data: środa, 19 sierpnia 2009 16:21:55
Chodziło mi bardziej o to czy są to keiki niż czy jest to hybryda. Ale również dziękuje za odpowiedź.

Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: środa, 19 sierpnia 2009 16:27:33
Wydaje mi się, że ten pęd położony niżej (wyrastający tuż nad podłożem) to nie keiki, tylko po prostu nowa pseudobulwa. Ten wyżej to keiki. Również uważam, że to nie jest gatunkowe Dendrobium nobile, tylko hybryda, ale to rzeczywiście nie było tematem postu. Poza tym-dla mnie najważniejsze, kiedy moje storczyki rosną i kwitną, niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba pozdrawiam

E-mail:  
Data: środa, 19 sierpnia 2009 16:34:41
To co mam z tym zrobić ?? Keiki jak dorośnie to trzeba usamodzielnić, a co z pseudobulwa, Dendrobium jeszcze się nie opiekowałem wiec przepraszam za głupie pytania.

Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: środa, 19 sierpnia 2009 16:39:57
To Dendrobium to dopiero sadzonka, niech sobie wszystko spokojnie rośnie. Tym bardziej, że korzenie keiki sięgają podłoża, nie trzeba go na razie usamodzielniać; poza tym jest za małe na oddzielenie. Ja "zdjąłem" keiki z mojego Dendrobium kingianum, ale tylko dlatego, że wtedy roślina macierzysta lepiej kwitnie. Szkoda mi było, bo wyglądało to oryginalnie, ale coś za coś...

E-mail:  
Data: środa, 19 sierpnia 2009 16:51:00
Bardzo dziękuje za odpowiedź.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl