Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  problem z phal. manni
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: czwartek, 6 sierpnia 2009 17:06:36
Witam!

Zauważyłam, że mojej niedawno kupionej phal. manni więdną liście, zwłaszcza najmłodszy. Ten problem wystąpił odkąd temp. u mnie po południu wzrasta do prawie 27 st. (strona zachodnia, bo inną nie dysponuję). Dodam, że pomimo zacieniania żaluzją, trochę promieni słonecznych pada na liście przez uchylne okno. Roślina stoi razem z innymi storczykami, które nie wykazują takich objawów. Nawadniam w okresie wyższych temp. 2 razy w tyg.
Jak temu zaradzić

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Agata
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: piątek, 7 sierpnia 2009 09:22:31
Pani Agnieszko ja myślę że to nie temperatura,sama posiadam tego Phalaenopsisa i u mnie też temp.dochodzi czasem do 28 stopni i nic się nie dzieje.Mój stoi na południowym oknie ale promienie słoneczne na niego nie padają.Podlewam co 10 dni a co dwa,trzy zraszam wierzchnie podłoże.

Data: piątek, 7 sierpnia 2009 09:45:55
Witam

W arkuszu uprawy znalazłam info, że to jest gatunek phalaenopsis o zwisającym pokroju. Mój egz. kupiłam kilka m-cy temu, gdy liście miał jeszcze mniej wydłużone i stąd pojawił się niepokój, gdy nowy rosnący dość szybko liść, zaczął na pewnym etapie wyginać się w dół. Jednak "oklapnięty" jest nie od nasady (nie opiera się o doniczkę), tylko przewiesza się na zewnątrz, ale nie jest tak sztywny jak starsze liście. To pierwszy tego typu gatunek storczyka o takim pokroju liści (pewnie dlatego trudno mi odróżnić objawy więdnięcia od normalnego stanu). Czy może Pani zamieścić zdjęcie swojego phal. manni, abym mogła rozwiać swoje wątpliwości?

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Anna
E-mail:  
Data: piątek, 7 sierpnia 2009 09:46:02
Phal. mannii, jest cieniolubnym storczykiem, potrzebuje bardzo niewiele światła. Zapewne w momencie gdy słońce oświetla rośliny roślina oddaje więcej wody. Często w takiej sytuacji pomaga zamgławianie rośliny, lub przestawienie z parapetu w miejsce gdzie słoneczko nie będzie go dodatkowo podgrzewać.

Data: piątek, 7 sierpnia 2009 10:05:40
Pani Agnieszko,tak to jest gatunek o zwisającym pokroju.Ja swoją Manni kupiłam w lutym,miała 3 nie duże listki.Czwarty urósł bardzo długi co widać na zdjęciu a piąty wychodzi.Nowe listki zawsze są bardziej wiotkie niż te starsze.
Proszę oto zdjęcia dla Pani porównania

Data: piątek, 7 sierpnia 2009 17:05:30
Witam

Pani Agato, bardzo dziękuję za szybka odp. i zdjęcie . Faktycznie głupio mi teraz, gdyż moja phal. manni ma znacznie mniej zwisające liście, a ja od razu wpadłam w panikę, że coś z nią nie jest w porządku
Pani Anno: moja stoi na regaliku, obok okna, więc słońce wpada przez szparę z ukosa, ale nieznacznie na roślinę. Okno jest zacieniane żaluzją, ale na wszelki wypadek przestawię ja dalej od okna.

Pozdrawiam Agnieszka

Data: piątek, 7 sierpnia 2009 18:42:59
Pani Agnieszko cieszę się że z moją pomocą rozwiała Pani swoje wątpliwości i że się wszystko wyjaśniło a co najważniejsze że ze storczykiem jest jak najbardziej wszystko ok.Zawsze służę swoją pomocą.Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów w uprawie

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl