Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nikotyna na tarczniki??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: 2Żaby
E-mail: jszczur@op.pl
Data: środa, 5 sierpnia 2009 10:52:21
Witam,

Zakupiłem storczyka z tarcznikami (świadomie, bo kosztował 5 pln ) i teraz muszę się pozbyć tej plagi. W sklepie (nieistniejący już Tomaszewski w Poznaniu) pan sprzedawca poradził mi zrobić roztwór nikotyny (3 papieroski na litr wody przez 24h moczone) i tym spryskać podlewać. Podobno ma skutkować nie tylko na tarczniki. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i czy nie ma jakichś niespodziewanych efektów ubocznych. Na razie testuje na balkonowych niecierpkach tak na wszelki wypadek. Wszelkie opinie mile widziane

Autor: Agata
E-mail:  
Data: środa, 5 sierpnia 2009 11:52:13
Coś słyszałam o takiej metodzie zwalczania szkodników ale sama nigdy tego nie testowałam więc nie wiem czy to jest skuteczne.
Na tarczniki polecam Provado
http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/72.php

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 5 sierpnia 2009 20:45:54
Eee, tam.
Szybciej wpadną w nałóg niż dokonają żywota. Też miałam storczyka( Potinara Burana Beauty) z licznymi tarcznikami i wełnowcami i wyleczyłam ją Tarcznikiem. Latwy w obsłudze i skuteczny ale pół roku to trwało. A gdy się pozbędzie tego paskudztwa jak się odwdzięczy kwitnieniem! Szalała w kwiatach. Tego roku tak obficie nie kwitła. Można też zastosować Provado Plus. Oczywiście też brykieciki. Ja zawsze daję połowę zalecanej porcji. Wybrałabym Proado P. bo dodatkowo tłucze przędziorki. Nad brykiet warto wbić zapałkę aby w tym miejscu podlewać. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl