Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  krocionogi w orchidarium
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: pysia34
E-mail: barbarakrawczyk@wp.pl
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 15:16:51
Witam forumowiczów
W moim orchodarium przywleczone z zakupami pojawiły się krocionogi. Podpowiedzcie jak je zwalczyć. Utrudnieniem jest istniejące w dolnej części akwarium , w którym zaaklimatyzowały się neony i kirysy. Wybieranie niewiele daje dość sporo tego się tam znajduje. Pewnie przywleczone od Włodarczyka bo ostatnio ślimaki wybierałam po kilka sztuk z roślinek na korze, a wewnątrz korka lub pod korą ciężko sprawdzić.

Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 16:38:07
jeśli chodzi o ślimaki, to one żerują głównie nocą; aby się ich pozbyć bez użycia środków chemicznych, najlepiej rozłożyć kilka obranych ziemniaków w kilku miejscach orchidarium, rano zebraś ślimaki i je zniszczyć. może krocionogi też zwabią... warto spróbować

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 18:19:41
Minęły już czasy kiedy zbierałam z ziemiaków ślimaki. Obecnie nie smakują im sprzedawane odmiany ale warto spróbować. Tak więc jeśli nie przyjdą do ziemiaka to nie musi znaczyć że ich nie ma. Marta

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 20:05:34
Niestety ja też się nabawiłam krociongów i żadne metody typu ziemniaki, ogórki czy inne warzwa jako pułapki nic nie skutkują. I nie skutkuje też Provado plus Ślimaki też mi się czasem pojawiają, ale jakoś na razie nie powodują większch strat - zbieram je poprostu i utlizuje . Kiedyś wycztałam, że ślimaki lubią piwo i włażą do miseczek z tym trunkiem - moje nie lubią i nie włażą
Jeśli ktoś zna skuteczny preparat czy sposób na krocionogi to proszę się podzielić wiedzą.

Autor: Wiktor
E-mail:  
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 20:52:27
Krocionogi zywia sie wylacznie martwa materia roslinna. Nic nie grozi roslinom z ich strony. Majac do wyboru uzycie chemii,sadzw,ze lepiej dac im spokoj.

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 23:45:59
Witam,

Można na piwo wyłapać wszelakie świństwo. Nie są wybredne jeśli chodzi o markę. A tak może wyglądać miseczka nazajutrz.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 07:53:26
Witam !

Danusia, ale ponoć sierpień to miesiąc trzeźwości czyli z tym upijaniem do nieprzytomności trzeba poczekać do września

Pozdrawiam Iwona

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 08:32:40
Pani Danusiu co zobić jak u mnie sami abstynenci w orchidarium - piwo im nie odpowiada i nie chcą się w nim taplać

Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 11:16:41
Witam,

Iwonko, moje ślimory nie wiedzą nic o zakazach, i całe szczęście, ale tak jak i u Pani Małgosi niektórzy są abstynentami, czym mnie doprowadzają do szewskiej pasji
Pozdrawiam,
Danka

Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 14:17:42
Dzięki za podpowiedzi, bo doczytałam że krocionogi jednak podgryzają też żywe części nie tylko martwe, a ślimaki wybieram na bieżąco, niektóre z lupą i te w skorupach i te bez. Szkoda tylko że renomowani sprzedawcy sprzedają tyle tego świństwa. W przeciwieństwie do mnie (akwarium na dole orchidarium)mogą zastosować chemię w zwalczaniu. W ubiegłym tygodniu przywiozłam kilka sztuk storczyków na korze z Niemiec i nie uwierzycie ale na niektórych było po kilka ślimaków takich ok 0,5-2mm w skorupkach, a ile nie dojżałam....a płaci się takie krocie. A przy okazji z innej beczki... Czy nie sądzicie, że mrówki w orchideach są pożyteczne? U mnie w szklarni jest ich sporo i nie zwalczam ich, bo nie zauważyłam żeby szkodziły, a wręcz przeciwnie robią w podłożu niezły przewiew buszując a i szkodników odpukać żeby nie zapeszyć jakoś udało się uniknąć, choć u mnie storczyki pospołu z kilkama koktajlowymi pomidorami i ogórkiem nieźle współgrają w małej szklarni. Od kiedy rozrosły się 3 sadzonki koktajlówek na 3m szklarni wzdłuż i wszerz storczyki dostały niezłego pawera i rosną jak szalone. Chociaż wcześniej też były cieniowane, to jednak pomidory i męczennice zmieniły znacząco warunki w szklarni i powstały mikroklimat lepiej służy storczykom. Medinilla towarzysząca storczykom kwitnie z niewielką przerwą (spaliło ją pierwsze słońce wcaesnowiosenne) już od listopada, do tej pory na wszystkich gałązkach.

Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 14:25:53
Lepiej nie mieć mrówek, bo mogą też, przy okazji buszowania zapylić roślinę, a wtedy po kwitnieniu....
Pozdrawiam,
Danka

Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 19:29:26
Krocionogi zwalczyłam kiedyś brykiecikiem TARCZNIK. Oczywiście pół zalecanej porcji. Dopiero wtedy paphiopedilum odżyło. Marta

Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 19:58:38
Niestety Danusiu w mojej szklarence poza mrówkami jest sporo innych owadów ...więc niech się dzieje wola nieba ... choć nie powiem, że mnie to nie martwi bo właśnie czekam na pierwsze kwitnienie mojej stanhopei tigriny kóra ma już na wpół otwarte pąki, cóż w końcu to przyroda ona rządzi się swoimi prawami

Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 21:57:17
Tak to jest; jak się ma pszczoły to się ma miód, a jak storczyki (czy inne rośliny), to się ma rój ...robactwa

E-mail:  
Data: sobota, 15 sierpnia 2009 11:21:48
próbowałam dwie noce i nic moje "zwierzaczki" nie lubią piwa

Data: sobota, 15 sierpnia 2009 20:26:29
Tylko TARCZNIK albo PROVADO PLUS. Krocionogi rośliny podgryzają napewno. Marta

E-mail:  
Data: sobota, 15 sierpnia 2009 23:06:36
wiem że podgryzają ! całodzienna obserwacja mi to udowodniła, ponadto drążą korek mieląc go na proszek a razem z nim korzenie które się w nim i na nim znajdują...dzisiaj odłowiłam w orchidarium ponad 30 szt. krocionogów i dwa ślimaki, właściwie od czasu posta złowiłam tego badziewia już pewnie sporo ponad setkę zraszam delikatnie a potem czatuje z pensetą 10 minutowe łowy przed chwilą i mam w kubeczku ponad 20 szt. i ślimaka i tak kilka razy w ciągu dnia lustruję i coś zawsze do kubeczka dorzucę

Autor: Agata
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: niedziela, 16 sierpnia 2009 00:36:30
A co to takie długie?A fuj!!!

Data: piątek, 18 września 2009 22:04:43
krocionogi w orchidarium można zwalczać środkiem K-Othine ponoć niszczy je skutecznie,ja dodatkowo spróbuje jeszcze pułapek lepowych

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 19 września 2009 11:26:57
Witam

Zastanawiam się, czy w zwykłej uprawie parapetowej rzadziej występuje inwazja krocionogów i innych szkodników? Nie dysponuję orchidarium, mam tylko obudowany drewnem przy oknie kącik storczykowy. Kiedyś w nowo zakupionym podczas podlewania znalazłam pojedyńczego krocionoga (wtedy nie wiedziałam, że ten robak tak się nazywa). Po prostu uciekł mi z doniczki w łazience i gdzieś przepadł. Coś mi się wydaje, że krocionogi lubią zamknięte wilgotne i ciepłe miejsca

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl