Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  kwitnienie phal bellina
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: piątek, 31 lipca 2009 20:12:59
Witam

Niedawno rozwinął mi się pierwszy i na razie jedyny kwiat phal. bellina. Nie mam jeszcze doświadczenia z uprawą storczyków botanicznych. Czy jest szansa, że na tym samym pędzie wykształci się kolejny pąk w tym sezonie? Jest widoczne zgrubienie, które bardzo powoli pęcznieje.

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Renata
E-mail: r.wojtunik@wp.pl
Data: piątek, 31 lipca 2009 20:52:07
Moja bellina kwitła w tamtym roku tylko jednym kwiatem, pędu nie obcinałam. W tym roku kwitnie ponownie na tym samym pędzie, w tej chwili ma 2 kwiaty, rośnie trzeci i mam nadzieję, że będzie jeszcze następny - czwarty.
Życzę obfitych kwitnień - Renata

Data: piątek, 31 lipca 2009 22:44:45
Witam

Dziękuję za pomocne sugestie oraz prezentację . Miałam marzenie, że w tym sezonie pojawią się chociaż 2 kwiaty u mojej belliny (jak widziałam wcześniej na zdjęciach), ale być może ta roślina musi się jeszcze zaklimatyzować, bo mam ją dopiero od niespełna pół roku.
Tak teraz ona wygląda:

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Duna
E-mail:  
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 18:18:02
też mam bellinę, ale jak na razie nie chce mi zakwitnąć, nie wiem czemu...

Autor: Elżbieta Misztal
E-mail: e-misztal@wp.pl
Data: wtorek, 4 sierpnia 2009 17:17:27
Moja bellina też kwitnie. Czy zdarzyło się u Was, że Ph.bellina "wytworzyła" keiki na pędach kwiatowych?

Autor: Renata
E-mail: r.wojtunik@wp.pl
Data: wtorek, 4 sierpnia 2009 21:49:40
Moja bellina jest u mnie dopiero 2 lata. Stoi na stoliczku przy południowym oknie na tacce z wilgotmym keramzytem , ma więc dużo światła i ciepła. Kwitnie u mnie po raz drugi, keiki się jeszcze nie doczekałam.

Data: środa, 5 sierpnia 2009 11:17:12
Witam

Odkryłam, że tej mojej bellinie po otwarciu 1 kwiatka, powiększa się następny pąk A już traciłam nadzieję, że w tym sezonie mogę się spodziewać kolejnego uroczego kwiatuszka.
Co do hodowania keików na pędzie, to wg mnie względny sukces, bo osłabia kwitnienie i ogólnie całą roślinę.

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: x
E-mail:  
Data: środa, 5 sierpnia 2009 18:02:45
a dlaczego moja nie chce kwitnąć?

Data: środa, 5 sierpnia 2009 21:49:50
Bellina potrzebuje dużo rozproszonego światła najlepiej bezpośrednio przy lekko zacienionym słonecznym oknie . Lubi więcej wilgoci w podłożu niż większość botanicznych phalaenopsisów. Gdy moją bellinę podlewałam z taką samą częstotliwością jak hybrydy, to niestety jej liście stawały się matowe, jakby zmęczone . Rośnie w grubej korze wymieszanej ze spaghnum, w dość ciasnej doniczce. Najszybciej rośnie i zakwita, gdy temp. w pomieszczeniu przekracza 22 st (z moich obserwacji) przy zwiększonej wilgotności otoczenia np. sąsiedztwo nawilżacza, fontanny pokojowej itp. wynalazków. Ponoć to gatunek bardzo łatwy dla początkujących storczykowców.

Agnieszka

Autor: Duna
E-mail:  
Data: piątek, 7 sierpnia 2009 18:02:10
moja bellina stoi na oknie, jest podlewana częściej niż inne, ale mimo to nie chce kwitnąć, a mam ją od listopada, czyli dość długo. kupiłam ją przekwitającą, bardzo bym chciała, żeby zakwitła.

Data: piątek, 7 sierpnia 2009 20:52:50
Jeśli wokół rośliny jest sporo wilgoci przy dość wysokich temp. to można przypuszczać, że Pani bellina "czeka" z kwitnieniem do jesieni. Warto od czasu do czasu dokładnie oglądać, czy pod którymś z liści nie wykluwa się pędzik. Pęd u belliny jest zwykle dobrze ukryty, więc trzeba uważać, aby przypadkiem go nie uszkodzić, ani nie przeoczyć jego pojawienia się . Mam nadzieję, że Pani jeszcze w tym roku będzie mogła zaprezentować swoją kwitnącą bellinę, czego szczerze życzę.

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Agata
E-mail: agata0806@o2.pl
Data: piątek, 7 sierpnia 2009 21:50:54
Witam Pani Agnieszko
Ja też kiedyś pisałam że moja bellina będzie kwitła ale niestety pęd wyszedł zaledwie 3 mm i stanął w miejscu.Dzisiaj ją przesadziłam i okazało się że miała kilka zgniłych korzeni które wszystkie wycięłam i w podłożu siedział sobie taki długi robal i miał bardzo dużo nóg,niestety nie wiem co to za jeden.Zmieniłam podłoże na nowe z dodatkiem spaghnum.Zobaczymy,może teraz ruszy w co szczerze wierzę

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl