Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Sedirea japonica - problem
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania
E-mail: anusska@onet.eu
Data: środa, 29 lipca 2009 13:00:24
Witam,
mam problem z siewką Sedirea japonica. Otóż kupiłam ją na początku maja na wrocławskiej wystawie storczyków, w bardzo dobrym stanie - miała kilka grubych korzeni i 7 liści wielkości około 3cm (w tym jeden wypuszczała). Przesadziłam ją wtedy do dość grubego podłoża, żeby szybko przesychało, z zawartością kory, węgla, perlitu i trochę kawałeczków mchu torfowca
Ostatnio wyjechałam na kilka dni, kilka korzeni zaschło, a gdy podlałam - zaczęły gnić No i dlatego znowu ją przesadziłam, żeby obejrzeć korzenie. Po obcięciu ma dwa krótsze, po około 2cm, oraz jeden dłuższy... Kilka dni temu zauważyłam też mikroskopijne kropki na liściach, wgłębione, których jest bardzo dużo, a same listki straciły jędrność i są giętkie - czyli stan niezbyt dobry
Dlatego proszę o pomoc, co z nią zrobić i czy da się ją jakoś uratować Bo sama już nie wiem co z nią zrobić...

Autor: Anna
E-mail:  
Data: środa, 29 lipca 2009 22:20:07
Ja też kupiłam Sedirea z wystawy w zeszłym roku i zaczęłąm walkę z przędziorkami po ok. 2 tyg od zakupu. Niestety roślinka jest w zielonym raju. Widziałam dorodne i piękne okazy na zdjęciach z Łańcuta - bodajże i myślę, że jej raczej odpowiada klimat szklarniowy/orchidarium.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 30 lipca 2009 07:47:32
Witam Pani Aniu!
Moja sedirea po przesadzeniu też marniała, pomogły jej parne dni niedawno temu +spryskiwanie codzienne korzeni wodą destylowaną- życzę odratowania roślinki!- pozdr. Jarek z Kielc!

Autor: Ania
E-mail: anusska@onet.eu
Data: czwartek, 30 lipca 2009 10:23:02
Dziękuję za zainteresowanie i rady
Panie Jarku - a czy pańska roślina jest zamontowana na jakiejś kratce itp., skoro mowa o spryskiwaniu? Zastanawiam się właśnie nad takim zamontowaniem swojej, ale nie wiem czy ona znosi takie warunki. A poza tym miałabym większy wgląd co do stanu korzeni A obecnie jest w czarnej doniczce
Pozdrawiam, Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl