Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  doritaenopsis i doritis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: wtorek, 28 lipca 2009 22:30:44
Witam

Poszukując w necie łatwych w całorocznej uprawie parapetowej storczyków (oczywiście poza phalaenopsis), którymi chciałabym urozmaicić swoją małą kolekcję, natknęłam się na "doritaenopsis" oraz "doritis". Jeszcze nigdy na żywo ich nie widziałam. Może ktoś z Was zetknął się z tymi rodzajami? Na pierwszy rzut oka wydają mi się blisko spokrewnione z phalaenopsisami.

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: Michał
E-mail: misiek422@onet.eu
Data: wtorek, 28 lipca 2009 22:37:02
Bo są. Doritaenopsis to mieszaniec Phalaenopsis i Doritis. Nie uprawiam ich, ale słyszałem, że nie sprawiają kłoptów; przepis uprawy można z łatwością znaleźć w sieci. Pozdrawiam

Autor: mirka
E-mail:  
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 18:24:37
Witam
Ja z powodzeniem od dwóch lat uprawiam Doritoneopsis. Sa bezproblemowe, podobnie jak hybrydy. Maja mniejsze kwiaty /5,5/ kiedy np. biała moja hybr. ma kwiatki 10,5 cm
A tak obecnie kwitną moje oba. na jednym jest ponad 57 paków i kwiatów.

Autor: mirka
E-mail:  
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 18:25:39
dawno nie byłam na tym forum i zapomniałam jak dodaje się zdjęcia

Autor: Agata
E-mail:  
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 21:17:22
Mireczko popieram,to łatwe w uprawie storczyki a Twój Doritaneopsis jest wyjątkowy a tylu pączków to jeszcze na żadnym się nie dorobiłam hehe..Nie myślałam że Ciebie tu spotkam

E-mail:  
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 21:28:14
Mój Dtps. cały czas przedłuża pęd kwiatowy,puszcza korzonki i listek a wygląda tak..

Autor: Marzena L.
E-mail:  
Data: niedziela, 2 sierpnia 2009 23:21:21
Mam oba i potwierdzam: nie sa trudne w uprawie, slicznie i dlugo kwitna.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 23:30:05
Witam!

Bardzo dziękuję Paniom za komentarze i prezentacje . Zamarzył mi się taki gatunek, tylko nie wiem, czy jest gdzieś dostępny do kupienia po niewygórowanej cenie? Gdzie Panie nabyły te swoje roślinki?

Pozdrawiam Agnieszka

E-mail:  
Data: wtorek, 4 sierpnia 2009 08:37:12
Pani Agnieszko wczoraj zauważyłam że mój Dtps. wypuszcza kolejny pędzik kwiatowy
Wszystkich Doritaneopsisów posiadam trzy,dwa w tej chwili nie kwitną.
Ten wyżej przedstawiony na zdjęciu został kupiony za naprawdę nie wielkie pieniądze na allegro a pozostałe które mam to Dtps.Kenneth Schubert kupiony na stronie internetowej OrchidGarden i Dtps.Purple Martin na E-bay.

Autor: Marzena L.
E-mail:  
Data: wtorek, 4 sierpnia 2009 20:25:31
WoW! Ten z ostatniej fotki teraz nie da mi spac- ale kolor.

Autor: Mirka
E-mail:  
Data: wtorek, 4 sierpnia 2009 22:38:06
Agatko, zanim trafiłam na nasze wspólne forum, bywałam często właśnie tutaj.
Och Twoje piękności tj. Kenneth i Martin śnią mi się po nocach, niedawno jednego z nich przegapiłam na e-bey.
Muszę Ci się pochwalić mam już ambo. ale jeszcze nie w domu /przyjedzie dopiero w X./

Pani Agnieszko, ja jednego z moich kupiłam na all, a drugiego w sklepie gdzie mydło i powidło /oraz storczyki czasem/ jeden i drugi za grosze.

E-mail:  
Data: wtorek, 4 sierpnia 2009 22:53:55
Mireczko to mam dobrą wiadomość dla Ciebie bo jednego z moich przedstawionych Dtps. będzie można kupić w pierwszej połowie września na stronie OrchidGarden
Dzisiaj odwiedziłam tą stronkę i będzie naprawdę dużo ciekawych storczyków.Cieszę się że już masz ambo,domyślam się kto Ci zakupił hehehehe
Ja też się muszę do niej uśmiechnąć ale u mnie się zbliża kolejna wystawa i oczywiście zamierzam na niej być i wrócić obładowana hehehehe

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl