Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  prośba o indentyfikację
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kAnia
E-mail: anulcia.pl@wp.pl
Data: środa, 22 lipca 2009 07:36:33
Mam to maleństwo od jakiś 2 lat, nigdy nie ingerowałam w jego życie, ale jego wzrost jest niewielki, może ktoś wie dokładnie co to jest i może mi pomóc w jego hodowli.

Pozdrawiam

Obok był drugi osobnik ale zaczął brązowieć i w końcu umarł
nie wiem czy to storczyk i jakie powinien mieć podłoże... w takim go dostałam...

Autor: Paweł
E-mail:  
Data: środa, 22 lipca 2009 08:09:47
Paphiopedilum - ale bliżej nie określimy.

Autor: Renata
E-mail:  
Data: środa, 22 lipca 2009 08:14:25
Zdjęcie jest mało wyraźne, wg mnie jest to paphiopedilum, ale oczywiście z dużym znakiem zapytania. Wiele informacji na temat uprawy tych storczyków jest w internecie, również na tej stronie, w dziale "storczyki dla początkujacych".
Pozdrawiam - Renata

Data: środa, 22 lipca 2009 10:09:15
Dziękuję, dopiero zaczynam przygodę ze storczykami dlatego dziękuję za wszelkie informacje

Autor: Beata
E-mail:  
Data: środa, 22 lipca 2009 11:43:10
Dodam tylko ze paphiopedilum nie rosną w takiej mieszance jak Phalenopsisy czy Dendrobia: są to storczyki które rosną w ziemi! Ja dodaję do ziemi drobniuteńko potłuczone skorupki jajek i trochę drobno zmielonej kory. Przechłodzenie w okresie zimowym i kwitną co roku!

Data: środa, 22 lipca 2009 11:50:33
Ten jest właśnie w ziemi co na początku mnie zdziwiło, dodam te skorupki jajek, mam nadzieję, że uda mi się go utrzymać Pozdrawiam

Autor: Piotrek
E-mail:  
Data: środa, 22 lipca 2009 14:09:47
Kiedy on właśnie NIE JEST w ziemi tylko w jakimś śmietniku! Stąd pewnie gnicie korzeni i problemy. Przesadź biedaka.

E-mail:  
Data: środa, 22 lipca 2009 15:37:02
Przesadziłam, tylko zastanawia mnie fakt że on praktycznie nie rośnie, a po bokach ma małe odrosty.

Autor: Beata
E-mail:  
Data: środa, 22 lipca 2009 15:42:45
To znaczy, że chce żyć - normalnie co roku Paphiopedilum wypuszcza nowe odrosty które kwitną w tym samym roku. Ale tak mała wielkość rośliny świadczy też o tym, że naprawdę jest już u kresu: sił wystarcza tylko na tak małe liście... Poczytaj o wymaganiach rośliny i zapewnij odpowiednie warunki! W przypadku Paphiopedilum nie jest to trudne.

Autor: Anna
E-mail:  
Data: środa, 22 lipca 2009 17:02:03
A to dopiero, to może się podzielisz Beatko informacją o takiej odmianie Paphiopedilum, która osiąga dojrzałość po roku .
Weźmy średnio 6 liści, długości ~ 15 cm, i pęd kwiatowy jakieś 25 cm, wtedy roczny przyrost jednostki rośliny to 115 cm, a miesięczny 9,5833...cm.
Czyli jeden listek przyrasta miesięcznie o 1,369... cm (no prawie jak kiełkujący bambus)
O! lala ... To dopiero szatan, albo lekka przesada

Autor: kamil
E-mail: kuszow@gmail.com
Data: środa, 22 lipca 2009 17:58:26
Pani Anno może pani Beacie tak Paphiopedilum przyrasta a pani jakie głopie komenty daje do jej wypowiedzi

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 22 lipca 2009 19:24:19
A co to znaczy ,,pani głopie komenty,,?
Mnie też nowa rozeta nie osiąga dojrzałości do kwitnienia w jeden rok. Nawet w phragmipedium, które rośnie rzeczywiście jak bambus. W arkuszach uprawy są szczegóły. Może młoda rozeta została polana wodą i dlatego obumarła, a może korzeniami nie sięgała podłoża? Podłoże dla tych storczyków powinno być drobniejsze ale równie przepuszczalne jak dla innych. Zwykła ziemia lub zleżałe, rożłożone, stare podłoże jest dla nich szkodliwe. Ja swoje paphiopedilum muszę przesadzać co dwa lata. Marta

E-mail:  
Data: środa, 22 lipca 2009 19:45:29
Co do młodej rozety to faktycznie mogła zostać polana wodą co do korzeni są krótkie, to praktycznie jeden korzeń, ma jakieś 5-6 cm.

Autor: Piotrek
E-mail:  
Data: czwartek, 23 lipca 2009 12:27:13
No cóż, Annie nie warto odpowiadać - tym bardziej że z głupimi komentarzami jak pierwsza, ale już z informacją "co to za roślina" jakoś było krucho...
Skoro tak lubi bambusy, najlepiej tam ją właśnie odesłać.

Beato i kAniu - u mnie też nowe przyrosty osiągają zdolność do kwitnienia w ok 10 -12 mies. - czyli w tym samym roku.

Autor: Anna
E-mail:  
Data: piątek, 24 lipca 2009 19:14:19
Panie Piotrze kulturą to Pan raczej nie grzeszy, ale to podobno cecha dominująca wśród młodzieży.
A doświadczeniami należy się dzielić, ale suma sumarum nie ograniczonymi - lepiej odesłać do mądrej lektury z szerszym spektrum, bez wprowadzania w błąd, bo się dziewczę pogubi.
Swoją drogą, w geście przyjaźni polecam stronę pani Haliny:
http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/paphmenua.php5
i zapewniam, że kAnia może sobie sama podpowiedzieć: "co to za roślina?". Miłej lektury, mam nadzieję, że się będzie przyjemnie czytało.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl